Nu de cafés en restaurants moeten sluiten en ook de export stil ligt, overwegen enkele vooral kleinere Belgische brouwerijen om de productie stil te leggen. De Federatie van Belgische Brouwers pleit voor ondersteunende overheidsmaatregelen voor de cafés.
Brouwerijen
“Al is de sluiting van de horeca vanzelfsprekend, voor de betrokken zaken en brouwerijen is het een zware klap. Maar zo’n 40% van het bier dat in België wordt gebrouwen is voor export. En ook die heeft een klap gekregen door het coronavirus,” aldus Nathalie Poissonier, de directeur van de Federatie van Belgische Brouwers.
Speel mee met en lees verder onder de winactie.
Natuurlijke grondstoffen
Brouwerijen werken met natuurlijke producten zoals gist, die slechts een beperkte houdbaarheid hebben. Als de verkoop terugloopt, dreigen ze een aantal van die grondstoffen te moeten weggooien. Dat maakt het financieel verlies nog groter. Daarom overwegen ze de productie een aantal weken stil te leggen.

Ondersteunende maatregelen
Tijdens de ministerraad van vrijdag 6 maart 2020 heeft de federale regering verschillende maatregelen goedgekeurd die er op gericht zijn te voorzien in regelingen voor spreiding, uitstel en vrijstelling van betaling van sociale bijdragen, voorheffing en sociale en fiscale belastingen voor ondernemingen en zelfstandigen.
We noemden die eerder deze week al op. Zo kunnen een eenmalige premie krijgen van €4.000 en na 4 april 2020 een dagelijkse vergoeding van €160. Bekijk die ook maar na op de site van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen.
Ook de Federatie van Belgische Brouwers pleit voor ondersteunende overheidsmaatregelen zowel voor de cafés als de brouwerijen. Een verlaging van accijnzen en btw, uitstel van betaling van de RSZ-stortingen en tijdelijke werkloosheid zouden kunnen helpen.
Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!
Bron: Federatie Belgische Brouwerijen