Brandy, Armagnac en Cognac. Wat zijn de 2 belangrijkste verschillen?

5/5
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Brandy, Armagnac en Cognac zijn wijndistillaten. Maar de namen worden nog al eens door elkaar gehaald.

Brandy

Brandewijn is een sterk alcoholische drank uit Noordwest-Europa. De naam “brandewijn” is afkomstig van “gebrande wijn”, wat in het Engels verbasterd is tot “brandy”. Het wordt verkregen door destillatie van vloeistoffen waarin gisting is ontstaan, bijvoorbeeld wijn en moutwijn.

private-label-stokerij-brouwerij-the-holy-spiritus
De brandewijnstokers van The Holy Spiritus

De oude Nederlandse brandewijn stookt men van moutwijn tot een percentage van 35% tot 40%. Geur en smaak ontstaan door bepaalde ingrediënten zoals perzikpitten mee te stoken. In wijnverbouwende landen zoals Frankrijk en Duitsland stookt men gegiste vruchten tot eau de vie respectievelijk Branntwein.

In Frankrijk stookt men brandewijn of brandy van wijnen van hoge kwaliteit, waaruit cognac of armagnac ontstaat. Lees meer over brandy en brandewijn.

Cognac

Cognac komt uitsluitend uit de Franse departementen Charente en Charente Maritime. De 6 wettelijk vastgestelde Cognacgebieden zijn : ‘Grande Champagne’, ‘Petite Champagne’, ‘Borderies’, ‘Fins Bois’, ‘Bon Bois’ en ‘Bois Ordinaires’.

Elk van deze 6 Cognac-districten levert Cognac met een eigen karakter. Het verschil tussen Grande Champagne en Petite Champagne is klein, zodat men na het mengen met minstens 50% Grande Champagne de term Fine Champagne gebruikt. 

Brandy, Armagnac en Cognac. Wat zijn de verschillen?

Armagnac

Armagnac ligt noordelijker dan Cognac, ten zuidoosten van Bordeaux in het departement Gers. Het gebied is verdeeld in de gebieden: Bas-Armagnac, Tenareze en Haut-Armagnac.

Duidelijke verschillen

Armagnac wordt éénmaal gedistilleerd, Cognac tweemaal en bij een lagere temperatuur.

In elk gebied zijn er eigen regels en tradities.

Na het stoken heeft Cognac een alcoholpercentage van 70% en Armagnac 50%. Dat betekent dat Armagnac een groter waterdeel heeft waarin zich de geur- en smaakstoffen bevinden.

Invloeden van terroir, druif,… zijn in Armagnac groter en rijpt sneller in het lokaal geoogste eikenhout, wat donkerder van kleur is. Cognac wordt gerijpt in eikenhout uit de bossen van Limousin en/of Tronçais.

Meer

Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Deel die in onze community!


Bron: Wikipedia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook wekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten

Meest gelezen