Brandy, Armagnac en Cognac zijn wijndistillaten. Maar de namen worden nog al eens door elkaar gehaald. In dit artikel leer je de twee belangrijkste verschillen.
Inhoudsopgave
Brandy of brandewijn
Brandewijn is een sterk alcoholische drank uit Noordwest-Europa. De naam “brandewijn” is afkomstig van “gebrande wijn”, wat in het Engels verbasterd is tot “brandy”. Het wordt verkregen door destillatie van vloeistoffen waarin gisting is ontstaan, bijvoorbeeld wijn en moutwijn.
Dit zijn de 10 meest bestelde gerechten in Europa
Dit zijn in 2024 de 10 meest bestelde gerechten op restaurant in elk Europees land. Ze geven een goed beeld...
Dit zijn de 8 nieuwe Groene Michelinsterren in Nederland
De uitreiking van de Nederlandse Michelinsterren 2024 vond plaats op 7 oktober tijdens de horecavakbeurs BBB in het MECC in...
Horeca Webzine in 2025: meer synergie met en tussen de partners
Horeca Webzine zet in 2025 een ambitieuze stap naar de toekomst door meer synergie te creëren met en tussen de...
Serveer ook een eitje meer op vrijdag 11 oktober
Wereld Ei Dag of Wereldeidag, jaarlijks gevierd op de tweede vrijdag van oktober is een internationale dag die in het...
GUIDE Michelin kiest weer voor Antwerpen in 2025
Afgelopen week liet GUIDE Michelin weten dat de uitreiking van de Michelinsterren voor België en Luxemburg in 2025 plaatsvindt op...
Moutwijn of van wijnen van hoge kwaliteit
De oude Nederlandse brandewijn stookt men van moutwijn tot een percentage van 35% tot 40%. Geur en smaak ontstaan door bepaalde ingrediënten zoals perzikpitten mee te stoken. In wijnverbouwende landen zoals Frankrijk en Duitsland stookt men gegiste vruchten tot eau de vie respectievelijk Branntwein.
In Frankrijk stookt men brandewijn of brandy van wijnen van hoge kwaliteit, waaruit cognac of armagnac ontstaat.
Belgoo Beer
Vanille Madagascar
NOOR & NOOR
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? Word Premium Partner zonder kosten. KLIK HIER.
Cognac
Cognac komt uitsluitend uit de Franse departementen Charente en Charente Maritime. De 6 wettelijk vastgestelde Cognacgebieden zijn : ‘Grande Champagne’, ‘Petite Champagne’, ‘Borderies’, ‘Fins Bois’, ‘Bon Bois’ en ‘Bois Ordinaires’.
Elk van deze 6 Cognac-districten levert Cognac met een eigen karakter. Het verschil tussen Grande Champagne en Petite Champagne is klein, zodat men na het mengen met minstens 50% Grande Champagne de term Fine Champagne gebruikt.
Armagnac
Armagnac ligt ongeveer 300 km ten zuiden van Cognac, ten zuidoosten van Bordeaux in het departement Gers. Het gebied is verdeeld in de gebieden: Bas-Armagnac, Tenareze en Haut-Armagnac.
Klimaatverschil
Dit verschil in locatie impliceert een klimaatverschil: Cognac geniet van een bijzonder zeeklimaat (vrij veel regenval, lage jaarlijkse thermische variaties), terwijl Armagnac profiteert van een meer continentale zone (minder regenval, grotere jaarlijkse thermische variaties).
Hotel-Restaurant De Kommel
Weilandshof
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN, CATERINGBEDRIJVEN EN FEESTLOCATIES.
Ook je horecazaak, cateringbedrijf of feestlocatie in deze carrousel? Word Community Partner zonder kosten. KLIK HIER.
Marktverschillen
Het vergelijken van de Armagnac- en Cognac-markten lijkt een beetje op het vergelijken van David en Goliath.
Als het wijngaardgebied van de Cognac zowat 75.000 hectare bedraagt, bestrijkt Armagnac slechts 15.000 hectare, dat is vijf keer minder. Bovendien vertegenwoordigt de cognacmarkt ongeveer 3,5 miljard euro omzet voor bijna 200 miljoen flessen.
Vergeleken met deze cijfers lijkt Armagnac erg klein met een ambachtelijke productie van 6 miljoen flessen (30 keer minder) en een omzet van 40 miljoen euro (85 keer minder).
Ten slotte: ook al is Cognac een markt die resoluut op de export gericht is (98% van de volumes), toch vertegenwoordigt Frankrijk nog steeds 50% van de Armagnac-markt.
De verschillen tussen deze twee eaux-de-vie kunnen echter niet worden gereduceerd tot een numerieke oorlog. Elk van deze sterke dranken heeft een unieke geschiedenis, een duidelijk distillatieproces en verschillende terroirs en smaakkenmerken.
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Duidelijke verschillen
Armagnac wordt éénmaal gedistilleerd, Cognac tweemaal en bij een lagere temperatuur.
In elk gebied zijn er eigen regels en tradities.
Na het stoken heeft Cognac een alcoholpercentage van 70% en Armagnac 50%. Dat betekent dat Armagnac een groter waterdeel heeft waarin zich de geur- en smaakstoffen bevinden.
Invloeden van terroir, druif,… zijn in Armagnac groter en rijpt sneller in het lokaal geoogste eikenhout, wat donkerder van kleur is. Cognac wordt gerijpt in eikenhout uit de bossen van Limousin en/of Tronçais.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bronnen: Wikipedia, La Cave Eclairée