Traditionele boter vervangen door vet van larven in culinaire bereidingen? Boter van insecten blijkt gezonder en duurzamer zijn.
Boter van insecten
Onderzoekers van de Universiteit Gent (UGent) hebben een alternatief ontwikkeld voor boter gemaakt van insectenvet, waarvan wordt gezegd dat het gezonder en duurzamer is. Het product werd voorgelegd aan een panel van testers. De onderzoekers slaagden erin het panel te misleiden. Ze konden echt het verschil niet vinden tussen het gebak op basis van boter en het andere op basis van het entomologisch vet.

Ecologische voetafdruk
De uitslagen van het onderzoek tonen aan dat gebak, waarvan bijna de helft van de boter is vervangen door vetten van insecten, qua smaak, textuur en kleur niet verschilt van het origineel. Het feit dat boter dus kan worden vervangen, is goed nieuws voor het milieu.
De ecologische voetafdruk van een insect is veel kleiner dan die van de veestapel, aldus een onderzoeker van de Gentse faculteit bio-engineering. Bovendien kunnen grote aantallen larven gemakkelijk in Europa worden gekweekt, waardoor ook de voetafdruk door transport wordt verkleind.
De koemelk die wordt gebruikt om boter te maken, wordt vaak geïmporteerd van buiten Europa.
Gezondheid
De insectenboter is bovendien ook gemakkelijk te verteren en heeft antibacteriële, antimicrobiële en schimmelwerende eigenschappen. Gezien dit alternatief op kleine schaal wordt geproduceerd is het momenteel nog erg duur. De onderzoekers bestuderen echter de mening van potentiële toekomstige consumenten alvorens het op grotere schaal te gaan produceren.
“Op insecten gebaseerde producten, zoals insectenburgers, zijn nog niet erg succesvol”, volgens een bio-ingenieur van UGent. “Maar gebak met insectenboter heeft meer kans om vaker door consumenten te worden geconsumeerd omdat dit slechts een vetvervanger is.”
Maar ben jij echt wel klaar om je eetgewoonten te veranderen? Vertel het ons hieronder in een reactie.

De toekomst
Chefkok Don van Rooy denkt dat insectenvet de toekomst is. “Ik ben heel open minded wat dit soort nieuwe dingen betreft. We moeten beseffen dat we zorgzaam met de natuur en het milieu om moeten gaan.”
Voorwaarde is volgens hem wel dat de smaak en de kwaliteit goed moeten zijn. “Maar insectenvet lijkt me daar een geschikt product voor. Als het op de markt is ga ik het aanschaffen.”
Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!
Bron: RTLZ, Le Specialiste