Bier en biergist is goed voor het klimaat.

5/5
Bier en biergist is goed voor het klimaat. 1

Genieten van een glas bier na het werk of op een terrasje met vrienden is voor veel mensen een ontspannende bezigheid. Voor enkele Nederlandse wetenschappers is dit glas bier en vooral de biergist wel een serieuze zaak. Bier kan er namelijk voor zorgen dat de CO2-uitstoot wordt verminderd. Met de gekende brouwkennis kan brandstof gemaakt worden.

Gist

Tijdens een college van de Universiteit va Nederland vertelde Charlotte Koster – wetenschapper aan TU Delft – over gist voor het bierbrouwen. Volgens haar kan je met behulp van de wetenschap die biergist omgetoverd worden tot supergist, wat ervoor kan zorgen dat bijvoorbeeld de CO2-uitstoot kan verminderd worden.

Het afgelopen decennium hebben wetenschappers gewerkt aan een methode om DNA te kunnen veranderen. Dit noemen zij crispr-cas. Met deze procedure kijken de wetenschappers of ze micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en dus ook gist, kunnen gebruiken voor de industrie. 

Milieu

Volgens Koster is dit hard nodig: “Op dit moment halen we de meeste producten, zoals plastic en brandstoffen, uit de chemische industrie. Deze gebruiken grondstoffen uit de aarde en dit is slecht voor het milieu.’’

“In de chemische industrie verbranden we veel fossiele brandstoffen die snel verbranden, waardoor er veel CO2 in de lucht komt’’, legt Koster uit. “Die CO2 slaan planten op en wanneer deze doodgaan, gaan ze terug in de aarde en worden dit nieuwe fossiele brandstoffen.” Koster noemt deze manier een ‘traag proces’. Het duurt miljoenen jaren en staat dus niet in verhouding met de snelheid waarmee wij CO2 de lucht in blazen.

Kortom: er komt veel CO2 in de lucht, maar er gaat niet genoeg terug de aarde in. Dit zorgt voor een ophoping van COin de atmosfeer, wat weer bijdraagt aan de verandering van het klimaat.

bier gist

Belgoo Beer

De brouwerij van Jo Van Aert is gespecialiseerd in multi-granenbieren en biologische bieren met een uitgesproken smaak en neus.

Al de namen van de bieren hebben iets Brussels en ludieks. Maar belangrijker, Belgoo Beer is zoals men noemt een duurzaam bedrijf. 

Jo Van Aert brouwt niet alleen een reeks bio-bieren, zo is deze  brouwerij uit de Brusselse regio bijna Co2-neutraal dankzij een koelwarmterecuperatie, recuperatie van kookhitte en zonne-energie.

Belgoo bier gist

Bier

Voor dit probleem kunnen micro-organismen een oplossing bieden. Een voorbeeld hiervan is bier. Niet het drankje zelf, maar de schimmel in het bier: biergist. Koster legde tijdens het college uit dat gisten schimmels zijn van één cel groot. Het zijn simpele gisten en daardoor is het makkelijk te begrijpen hoe deze werken en aan te passen zijn om er andere dingen mee te doen.

In het geval van gist weten wetenschappers steeds beter hoe het DNA eruit ziet en voor welke functies dit staat. Hiermee kunnen de wetenschappers een zogenoemde short cut maken in deze kringloop en direct van de planten naar grondstof gaan. Hierdoor zouden dan geen fossiele brandstoffen meer nodig zijn.

Gist

De cellen in gist moeten, net als mensen, eten om te overleven. Gist eet suiker en gebruikt dit om te groeien. Hiermee stoot de gist het gas CO2 en alcohol uit. Het proces wordt vergeleken met het brouwen van bier. Bij bierbrouwen hebben we water en gist, bij het proces van de wetenschappers voegen ze er mout (suiker) aan toe. De gist eet de suikers op, maakt CO(de belletjes) en snel veel alcohol.

Koster omschrijft de alcohol als ‘een prima brandstof’ en zou je het in je bijvoorbeeld in je tank van de wagen kunnen pompen. Maar er is meer. Er zou bijvoorbeeld gist kunnen worden aangemaakt dat plastic eet. Dat kan door het DNA aan te passen. Genetische modificatie beheerst de wetenschappers steeds beter.

bier-gist-Horeca-Webzine
Biergist onder de microscoop

DNA openknippen

De methode van crispr-cas heeft een kleine moleculaire machine nodig, een eiwit: cas. Deze wordt uit de bacteriën gehaald en kan in de gist gezet worden. Cas kan DNA zoeken en kapotmaken, maar hij heeft hier een voorbeeld voor nodig: dit is crispr.’’

Cas is dus een soort zoekmachine die een voorbeeld (crispr) nodig heeft. Hij scant het voorbeeld en zoekt naar DNA die matcht met het voorbeeldje. Als hij dit heeft gevonden, breekt hij het DNA open. Vervolgens moet dit in de gist gezet worden. Het dna van de gist wordt opengeknipt en de nieuwe eigenschap erin geplakt.

Maatschappelijk verantwoord

Door DNA en eigenschappen te mixen kun je problemen in het klimaat oplossen. Wetenschappers willen zich nu bezighouden met een gist die alleen maar plantdelen eet. ,,Het is namelijk maar de vraag of het verantwoord is om gist brandstof te laten maken uit ons voedsel; de suikers komen namelijk uit granen en vruchten die de mens ook eet.’’

Door te kijken naar verschillende dieren kan dit mogelijk worden gemaakt. “Olifanten eten bijvoorbeeld bladeren en schors. Zij kunnen dit zelf niet verteren, maar in hun darmen zit een schimmel die dat wel kan’’, zegt Koster. “De schimmel is uit de uitwerpselen van de olifant gehaald. Vervolgens is er een stukje DNA uit gehaald en in de gist gezet.’’ Het resultaat: gist die bladeren en stampertjes eet.

Gist in de maatschappij

De crispr-casmethode kan nog niet op mensen worden gebruikt, maar in de samenleving wordt het gebruik van gist al volop toegepast. Een voorbeeld hiervan is het maken van insuline.’’ Meer dan de helft van de diabetespatiënten spuit volgens Koster insuline gemaakt met gist. Ook in voeding, kleding en bijvoorbeeld dagcrème is gist gebruikt.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bron: AD.nl

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten

Geverifieerd door MonsterInsights