Er is een toenemende zorg onder wetenschappers over de mogelijke negatieve effecten van hormoonverstorende middelen in onze voeding, vooral (exotisch) groente en fruit. Ga voor bio.
Bestrijdingsmiddelen
Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is geregeld in een strenge Europese en nationale wetgeving. Er staat duidelijk in de wet welke bestrijdingsmiddelen in welke hoeveelheden gebruikt mogen worden. Er zijn tussen de 200 en 250 stoffen toegelaten. Ze mogen alleen maar gebruikt worden als ze geen gevaar vormen voor de consument, het milieu en de gebruiker. Hiervoor bestaan verschillende normen.
Wat zijn hormoonverstorende stoffen?
Een stof noem je hormoonverstorend als deze een ongewenst gezondheidseffect veroorzaakt door het beïnvloeden van het hormoonsysteem. De veiligheidsbeoordeling voor hormoonverstorende stoffen is complex. Er bestaan nog veel discussiepunten onder wetenschappers. Een stof kan in gekweekte cellen of bij proefdieren schadelijk zijn, maar bij mensen niet. Omdat de blootstelling bij mensen bijvoorbeeld heel laag is of omdat het menselijk lichaam de stof anders verwerkt.
Sommige gezondheidseffecten worden mogelijk soms pas lange tijd nadat de inname gestopt is zichtbaar. Hier wordt dan ook veel onderzoek naar gedaan.
Groente en fruit
Naar aanleiding van de publicatie in Trouw werd informatie op de site gezet over groente en fruit. De gevonden waarden zijn zeer klein en geven geen aanleiding groente en fruit te mijden, aldus het kenniscentrum van de Nederlandse overheid.
Het risico op het binnenkrijgen van de mogelijk schadelijke stoffen is het kleinst als je gevarieerd eet. Groenten en fruit mijden is niet nodig. Het belangrijkste voedingsadvies is: eet gevarieerd volgens de Schijf van Vijf. Hiermee verklein je ook de kans op hoge blootstelling aan hormoonverstorende stoffen via je voeding. Dus wissel ook verschillende soorten groente en fruit regelmatig af.
Groente en fruit blijven eten is belangrijk
Het advies geldt om elke dag 250gr groente en 200gr fruit te eten. De gezondheidsvoordelen van groente en fruit eten zijn groot. Ze verlagen het risico op hart- en vaatziekten.
Ook is er een verband tussen het eten van groente en een lagere kans op darmkanker en tussen groene bladgroente en een lagere kans op diabetes type 2 (suikerziekte). Het eten van fruit hangt samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker.
De gezondheidsvoordelen van groente en fruit wegen dan ook ruimschoots op tegen kleine resten bestrijdingsmiddelen die je misschien binnen kunt krijgen. Maar kies dan bij voorkeur voor bio.
Lees meer over bestrijdingsmiddelen die onze hormonen verstoren.
Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!
Bron: Voedingscentrum, Duurzaam Nieuws