Biofase: duurzame rietjes en bestek van avocadopitten

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.140 abonnees.

Echte duurzaamheid vertrekt vanuit de basis. En daar zetten ze bij Biofase heel sterk op in. Zo transformeren ze avocadopitten van agro-industrieel afval tot biorietjes en bestek. Maak kennis met de Premium Partner van Horeca Webzine met toch wel heel ecologische producten.

Biofase

Biofase ontwikkelt uitsluitend producten met agro-industrieel afval en natuurlijke bronnen als grondstof. Dankzij de verwerking van plantaardige grondstoffen zijn de biorietjes en bestek volledig biologisch afbreekbaar zonder tussenproces. Goed voor de laagste ecologische voetafdruk in zijn categorie.

Biofase wil bijdragen tot een planeet zonder plastic waar onze kinderen kunnen groeien en bloeien dankzij de kracht van de natuur.

Avocado

De avocado is een magische vrucht. Naast zijn heerlijke smaak bevat de vrucht ook fors wat voedingsstoffen die een positieve invloed hebben op onze gezondheid. Biofase ontdekte dat de avocadopitten magische eigenschappen bevatten die omvormbaar zijn tot biologisch afbreekbaar polymeer en ontwikkelden we een technologie die avocadopitten verwerkt tot bioplastic en waarvan de impact op het milieu minimaal is. Een ecologische oplossing in de strijd tegen plastic.

Biofase biorietjes

Biorietjes en bestek

Na Amerika, Zuid-Europa en de UK, zijn de biologisch afbreekbare rietjes vanaf nu ook verkrijgbaar op de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse markt. Een belangrijke stap in de vervanging van BPA- en PLA-houdende producten die ons milieu en onze ecosystemen zwaar onder druk zetten.

Met avocadopitten als grondstof draagt Biofase bij aan de verwerking van agrarisch afval tot een milieuvriendelijk alternatief voor schadelijk plastic. Dit dankzij de baanbrekende technologische uitvinding van Scott Munguia in 2013, een Mexicaanse agrarische wetenschapper met een internationale reputatie.

Mexico verwerkt meer dan 50% van de avocado’s ter wereld per jaar voor de productie van o.a. guacamole en olie. Met zijn technologische uitvinding heeft hij een manier gevonden om de avocadopitten die als onbruikbaar afval dienden een herbestemming te geven als grondstof voor een biologisch afbreekbaar assortiment met ondermeer rietjes en bestek.

Biofase Horeca Webzine

Biofase-producten zijn afbreekbaar binnen een periode van één jaar, waarvan 60% binnen de 240 dagen. Daarnaast heeft het ontwikkelingsproces een extreem lage koolstofvoetafdruk omdat er geen teelt en oogst van gewassen nodig is.

De combinatie van natuurlijke grondstoffen en een uitgekiend productieproces maken van Biofase-producten het beste alternatief dat commercieel beschikbaar is voor PLA- en BPA-houdende plastic. Op die manier brengt Biofase Benelux-producten op de markt die echt een verschil maken. Zo helpt ze de toekomst veilig te stellen voor de generaties van vandaag en morgen.

De rietjes en bestek zijn biologisch afbreekbaar dankzij hun natuurlijke oorsprong uit avocadopitten. Een ecologisch alternatief dat een aanzienlijk verschil maakt in de strijd om een plasticvrije wereld.

Biologisch herkomstonderzoek

Criteria voor validatie

De producten van Biofase voldoen aan de internationale specificaties die door de American Society for Testing and Materials (ASTM) zijn vastgesteld in de ASTM D6866-12-aanduiding (standaard testmethode voor biobased vaste, vloeibare en gasvormige monsters met behulp van radiocarbonanalyse).

Deze certificatie toont aan dat Biofase-producten ten minste 60% thermoplastisch biopolymeer bevatten dat is afgeleid uit avocadopitten en biologisch afbreekbaar is. Dat laat verdelers toe de producten gelabeld als biobased en biodegradeerbaar op de markt te brengen.

biofase bestek biorietjes

Chemische samenstelling van de producten

60% biopolymeren gewonnen uit avocadopitten en 40% synthetische organische verbindingen (synthetische polymeren, koppelstoffen, pigmenten en andere additieven).

Biologische oorsprong en afbreekbaarheid

Het bestek en de biorietjes van Biofase zijn gemaakt van biopolymeren uit avocadopitten en andere biologisch afbreekbare componenten die een afbreekproces van 2 fasen ondergaan. De biopolymeerketens van de avocadopitten worden door vocht en warmte van de afvalstapel aangevallen en splitsen. Hierdoor ontstaan kleinere polymeren die verwerkt worden door micro-organismen uit de bodem.

Het bestek en de rietjes worden zo door een groot aantal micro-organismen gemetaboliseerd. Het eindresultaat van dit biologische proces is kooldioxide, water en bodemvoedingsstoffen. Bij dit proces ontstaan geen giftige bijproducten. De componenten die niet afkomstig zijn van de avocadopitten (40%) breken tijdens een groter tijdsbestek af. Ook dit proces is afhankelijk van vocht en temperatuur. De biologische bestanddelen van het Biofase-bestek en -rietjes voldoen aan de ASTM D686612 internationale standaard.

Tijdsduur van de biologische afbraak

Volgens de factoren die beschreven staan in de internationale ASTM-standaard zullen de biorietjes en het bestek ontbinden in ongeveer 240 dagen. Het afbreekproces wordt beïnvloed door de eigenschappen van de milieuomstandigheden waarin de producten zich bevinden en worden bepaald door warmte, vocht en micro-organismen. Het resultaat van een onderzoek door derden toont aan dat 24% biologisch afbreekt in 85 dagen en is uitgevoerd in een bodem van 20°C, in gereguleerde vochtigheid. Aangezien de biorietjes en het bestek 60% biopolymeren uit avocadopitten bevatten, breken deze producten na ongeveer 240 dagen af.

Onderzoek naar de biologische afbreekbaarheid

Onderzoek door derden wees uit dat de rietjes en het bestek afbreekbaar zijn in de bodem en op stortplaatsen in normale omgevingscondities. De snelheid van biologische afbraak is dan ook afhankelijk van de omgevingscondities. De rietjes en het bestek hebben geen behandeling nodig om het afbreekproces te starten in tegenstelling tot PLA of andere composteerbare producten die pas afbreken bij verhitting tot 105-1080 20°F voor compost en biologische afbraak.

Conclusie van het onderzoek

De biorietjes en bestek van Biofase voldoen aan de internationale normen voor biobased content. Verdelers en gebruikers kunnen onze producten op de markt brengen gelabeld als biobased en biologisch afbreekbaar.

Lees meer over Biofase.

Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!


Bron: Biofase

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights