Nu we wel bijna allemaal al een paar weken weer open zijn, kan je je afvragen of dit het wel allemaal is wat je wil aanbieden. Het is een belangrijk onderdeel geworden van de bedrijfsvoering, en het gaat dus deel uitmaken van ons ondernemersplan. Ik heb het over de beschermingsmaatregelen post-covid. Ga je op het randje, of geef je jouw gasten een optimale bescherming die ze verdienen?
Bescherming en gasten
Iedere gast heeft zijn eigen beeld van wat hij of zij prettig of voldoende vindt als bescherming tegen het virus. Het is aan ons als ondernemer om er gehoor aan te geven binnen de opgelegde richtlijnen. Nu en in de toekomst, want zolang er geen vaccin is, zal het virus nog circuleren. Zie maar de opflakkeringen de voorgaande week in Duitsland, Spanje,… Dan komt er ook nog bij dat de opgelegde richtlijnen per periode veranderen, en sommige zelfs per regio of gemeente. Vooruit zien en duidelijke communicatie naar de gasten toe hieromtren is en zal nog wel een tijdje belangrijk zijn.
Beleidsvisie
Met een duidelijke visie over je eigen post-covid-beleid kan je je onderscheiden van je collega’s. Een gast, maar ook je vaste medewerker die al jaren voor je werkt, kan jouw maatregelen zowel prettig als onprettig ervaren. Dat kan zo zijn als je strikte regels oplegt.

Er is niet een echte leidraad over welke type gast welke omgeving het prettigst gaat vinden. Er zullen altijd gasten zijn die jouw manier van werken niet prettig gaan vinden, maar ook andersom uiteraard. Evalueer maar eens de afgelopen weken. Het was en is nog steeds een onbekend terrein. Wat ik wel zeker ben, is dat je zeker voordeel uit kan halen.
Aandachtspunten
1- Begin met jezelf.
Welke bescherming voelt goed aan bij jou? Jij staat zelf in de zaak. Jouw bescherming en die van familie is het belangrijkste.
2- Overleg met je personeel.
Ook je personeel moet zich prettig voelen in de omgeving en zeker niet angstig worden tijdens het werk. Gaan ze dit wel prettig vinden als je ze dagelijks hun temperatuur scant?

3- Denk aan je gast, of beter, de gast die je wilt bereiken.
Heb je hoge standaarden, kan dat soms heel goed gewaardeerd worden. Maar ongetwijfeld zullen er door je maatregelen gasten wegblijven. Ook dat kan misschien wel positief zijn.
4- Check met je omgeving.
Je maakt vaak deel uit van een gemeenschap: een winkelstraat, een galerij, een restaurantsvereniging,… Kijk goed of je het beeld dat je creëert met de beschermingsmaatregelen wel dit is dat je wilt uitdragen.
5- Check regelmatig de regelgeving.
Informeer je regelmatig of de beschermingsmaatregelen die je nu hebt getroffen effectief wel binnen de gestelde normen vallen. Volg het hier of via de informatiekanalen van je gemeente.
Zichtbare en onzichtbare beschermingsmaatregelen
Als je nog met je beschermingsmaatregelen aan de slag moet gaan of die wenst te evalueren, denk er dan ook aan hoe je de maatregelen gaat implementeren. Kijk naar de zichtbare en onzichtbare beschermingsmaatregelen. Het voordeel kan zijn dat bij onzichtbare maatregelen de gast het idee heeft – en alleen het idee – dat er bij jou in de zaak veel mogelijk is binnen de grenzen.
Zeer duidelijk zichtbare maatregelen gaan de kritische gast het idee geven dat er heel goed op ze wordt gelet. Daarentegen zal de minder kritische gast dit zien als een beperking en een drempel om bij je binnen te komen.

In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat als je een zuil met handgel buiten zet met een waslijst aanrichtlijnen op een bord dat sommige gasten daar heel blij van gaan worden, maar dat er ook mensen gaan zijn die je zaak gaan voorbij lopen. Voor horecazaken met een overwegend toeristisch doelpubliek is dit best belangrijk.
Zet je diezelfde zuil blanco binnen bij de ontvangst en laat je door je lieve ontvangstbediende de regels met een glimlach doornemen met de gast zal dat veel gastvrijer beeld geven. En met hetzelfde resultaat, althans omtrent de bescherming.
Anticipeer en corrigeer de gasten
Maak het voor de gasten niet alleen duidelijk wat de maatregelen zijn in je zaak, maar ontneem ze de mogelijkheid om het fout te doen. Gasten maken niet bewust fouten en lopen bijvoorbeeld per ongeluk via de verkeerde route naar de WC. Misschien niet eens zo erg, maar andere gasten kunnen zich daar aan storen.
Met plantenbakken of tussenschotten kan je een fysieke barrière maken of een psychologische met pijlen of voetstappen op de vloer als er de plaats er niet voor is. Zo kan het niet fout gaan, en is het prettig voor alle gasten.

Beleid voor langere tijd
Maak een beleid dat je aanhoudt voor een langere tijd. Denk, overweeg, brainstorm dan voor je gaat implenteren ook met je medewerkers en misschien ook wel met een goeie vriend of collega in Horeca 4 Horeca als je er niet uit geraakt.
Al kunnen kleine aanpassingen wel, een duidelijk beleid die niet om de haverklap volledig veranderd wordt, geeft vertrouwen bij de gasten en levert ongetwijfelde frequentere bezoeken op.
Dat zal wel lastig zijn omdat je nooit precies kan weten welke maatregelen er door de regering worden aangescherpt of afgebouwd. Daarom mijn aandachtspunt nummer 5.
Het is uiteindelijk aan jou hoe jij je eigen zaak wil runnen. Maar er valt zeker iets te winnen op gebied van ‘veilige gastvrijheid’. En jij kan daarmee het voortouw nemen. Meer kracht voor de actieve ondernemer met een visie.
Benieuwd hoe jij het wel hebt aangepakt. Misschien kunnen we er eens over brainstormen in de sparringcommunity Horeca 4 Horeca. Een horecazaak leiden kan soms eenzaam zijn. Of juist complex en lastig, zoals met beslissingen om de beschermingsmaatregelen. Je hebt niet altijd alle wijsheid in pacht. Maar er wordt wel naar je gekeken om de knopen door te hakken en om het voortouw te nemen. En als je dan met vragen zit, inzichten of inspiratie nodig hebt, is sparren heel waardevol. Een brainstorm en een kijk op het vraagstuk vanuit een ander perspectief, doet wonderen.