Deze 3 Mastercooks zijn bekend voor hun acties buitenshuis

mastercooks of belgium 31 meesterkoks box bon moments
5/5

Een geheel jaar stelt Horeca Webzine in een reeks van 40 artikels de leden en hun specialiteiten voor van ‘The Mastercooks of Belgium®’, de dynamische en prestigieuze culinaire vereniging van België. Ook in dit artikel stellen we weer drie meesterkoks voor waar je als abonnee een Bon Box Moments kan winnen: Yves Mattagne, Jo Nelissen en Alain Neckebroeck. Deze chefs zijn ook gekend voor hun acties buiten hun eigen keuken.

The Mastercooks of Belgium®

‘The Mastercooks of Belgium®’ is nog nooit zo dynamisch geweest!  De meest prestigieuze culinaire vereniging van Belgische meesterkoks kwam er in 1980 op initiatief van Pierre Romeyer, samen met o.a. Pierre Wijnants, Jacques Deluc en Roger Souvereyns, de peetvaders van de Belgische keuken. 

Het voorzitterschap werd na Romeyer gedragen door bekende topchefs en meesterkoks zoals Pierrot Fonteyne, Alain Deluc, Guy Van Cauteren, Robert Van Duuren en sinds mei 2012 wordt het gedragen door Frank Fol, De Groentekok.

‘The Mastercooks of Belgium®’ zijn dé ambassadeurs van het Belgisch culinair erfgoed. Meesterkoks toveren elke dag met de fantastische ingrediënten die ons land rijk zijn. Ze zijn het creatieve brein van de landelijke culinaire toekomst en bezorgen elke dag duizenden mensen een onvergetelijke smaakbeleving.

Mastercooks
Naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van de vereniging verscheen in mei 2020 het Masterbook. In het boek komen onder meer interviews met de oprichters, de generatie voorzitters, de Belgische top 3 van meesterkoks en met enkele Young Masters. Op de cover staan alle voorzitters van de vereniging, met Pierrot Fonteyne en Guy Van Cauteren die vorig jaar jammerlijk overleden zijn aan COVID-19. 

Naast de vele activiteiten heeft de vereniging van Belgische meesterkoks ook een eigen TV programma: Z Mastercooks.

Box Bon Moments

Millennials willen vandaag de dag niet nog meer spullen, maar zijn op zoek naar nieuwe (en unieke) ervaringen. Dit is in het voordeel uitgedraaid van de horeca, want de Belg eet meer dan ooit buitenshuis of laat thuis bezorgen. Daardoor kan je met een etentje als cadeau niets fout doen.

De Box Bon Moments van The Mastercooks of Belgium® is daardoor dé ideale cadeaubon voor culinaire fijnproevers en andere bourgondische levensgenieters. Niet zomaar een ongepersonaliseerde zelfafgeprinte bon, maar een gestileerde geschenkverpakking met ingesloten de Mastercook Gids met alle zaken van de meesterkoks. Er zijn drie variaties: €50, €75 en €100.

Binnenkort een cadeau te doen? Klik hier, en bestel een Box Bon Moments. Het wordt je met post opgestuurd. De meesterkoks zorgen voor de rest.

Deze 3 Mastercooks zijn bekend voor hun acties buitenshuis 1

Win een Box Bon Moments

Tussen juli 2020 en eind juni 2021 mag Horeca Webzine 10 Box Bon Moments verloten onder haar abonnees.

Als gratis abonnee van Horeca Webzine ontvang je elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inpirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

En zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je iedere maand kans om een Box Bons Moment ter waarde van €100 te winnen die men kan spenderen bij één van de meer dan 120 meesterkoks.

Mastercooks (Meesterkoks)

Meesterkoks zijn fiere vakmannen die die alleen met topkwaliteit tevreden zijn, respect hebben voor hun team, producenten en leveranciers en hun gasten willen verwennen. Meesterkoks doen er ook alles aan om hun kennis over te dragen aan gemotiveerde medewerkers en de volgende generaties. 

Bekijk hier het charter van de meesterkoks. (PDF)

Meesterkoks hebben dus heel wat gemeen.

Yves Mattagne

Yves Mattagne Mastercook

Mastercook Yves Mattagne is zowat de meest gemediatiseerde Franstalige chef van het land. Hij is actief op alle fronten van de gastronomie.

Maar hij is ook een gepassioneerd en getalenteerd mens, die met veel empathie en overtuiging zijn zaken orkestreert, de sector verdedigt en zich engageert in verschillende caritatieve verenigingen. Hij heeft niet alleen veel gaven, maar ook veel menselijke waarden.

In 1990, het eerste jaar van de Sea Grill, stond Mastercook Yves Mattagne aan het begin van zijn carrière. Hij wilde alle grote chefs die hij bewonderde ontmoeten zoals Pierre Wynants en Jean-Pierre Bruneau. Dat waren zijn leermeesters.

“Ik had al hun boeken en ik volgde zeer aandachtig alles wat ze deden. In die tijd had men zeer weinig gelegenheid om grote chefs te ontmoeten. Ik was dan ook zeer fier toen men mij vroeg om Meesterkok van België te worden. Want dat was mijn grote kans om bij al die grote chefs te zijn. Je wordt trouwens niet gevraagd om Meesterkok te zijn, je wordt opgeroepen en je moet een peter hebben. Mijn peter was Michel Haquin, de chef van ‘Trèfle à 4’ “, vertelt de Mastercook die je ook uitnodigt om abonnee te worden van Horeca Webzine om iedere maand tot eind juni 2022 kans te maken op een Box Bon Moments.

Nu hij zelf bekend is van televisie gebruikt hij die bekendheid om andere koks en chefs te helpen. Dat heeft zowel hemzelf als zijn team al veel opgebracht. En als hij door deze bekendheid ook aan liefdadigheid kan doen door sociale organisaties te helpen zoals scholen voor personen met een handicap, het Rode Kruis of het Bordet ziekenhuis, dan doet hij dat ook.

Jo Nelissen

Deze 3 Mastercooks zijn bekend voor hun acties buitenshuis 2

Mastercook Jo Nelissen is onze ‘gastronomische bondscoach’. In opdracht van de Flanders Food Faculty coacht hij jong culinair talent bij hun deelname aan nationale en internationale wedstrijden zoals ‘Les Disciples d’Escoffier’, ‘San Pellegrino Young Chefs Competition’ en de ‘Olympiade der Köche’, zeg maar de Culinary Olympics. 

Ook Young Master Sam Van Houcke begeleidt hij naar de finale van de Global Chefs Challenge in Sint-Petersburg.  In de nieuwe trainingskeuken in Aalst zal hij er de chefs klaarstomen.

Mastercook Jo Nelissen komt uit Lanaken en groeide op in het restaurant van zijn ouders. In de keuken van zijn vader kreeg hij de basis van het koken mee.

Op dertienjarige leeftijd wou hij patissier worden. Na twee collegejaren ging hij studeren naar de hotelschool van Hasselt waar hij in 1992 afstudeerde. Na zijn vaderlandse plicht bij de marine, in de keuken uiteraard, ging hij werken bij Jean-Marie Daue in Le Vigneron in de toenmalige Koninklijke Villa.

Daue was een klassieker in hart en nieren. Bij hem kreeg Mastercook Jo Nelissen de klassieke gastronomische keuken in de vingers. En daar is hij nog altijd heel blij om. Het blijft de meest inspirerende plek waar de Mastercook heeft gewerkt.

Na twee jaar nam Jo Nelissen een ribbetjeszaak over die in een 16de-eeuwse kelder in de Brugse binnenstad was gevestigd. Met vallen en opstaan runde hij er 16 jaar lang, zijn eigen restaurant  ‘Saint Amour’.

Het duurde een tijdje vooraleer hij zijn eigen stijl kon ontwikkelen en de keuken had die hij wilde: half klassiek, half modern, licht gastronomisch, met goede producten.

Na een tijdje ben ik praktijkles gaan geven in de Brugse hotelschool Spermalie. Ik organiseerde er voor het eerst ook kookwedstrijden met de leerlingen, want tot dan had de school er geen interesse voor. 

“We hebben tweemaal op rij de Bocuse Commis Challenge gewonnen, de wedstrijd die de rechterhand aanduidt van de Belgische kandidaat tijdens de Europese en Wereldfinale van de Bocuse d’Or”, vertelt de Mastercook die je ook uitnodigt om abonnee te worden van Horeca Webzine om iedere maand tot eind juni 2022 kans te maken op een Box Bon Moments.

“Ik heb een aantal jaren tussen mijn restaurant en de school gehopt tot ik in 2011 mijn restaurant sloot en voltijds lesgever werd. Eerst combineerde ik de dagschool met het volwassenonderwijs, daarna gaf ik uitsluitend keukenpraktijk aan volwassenen.”

“Nu wint de school bijna alle wedstrijden. Als je leerlingen goed begeleidt en motiveert, en een school hebt die daar met haar volle gewicht achter staat, dan kan je veel klaar spelen.”

Bij de opstart van de Flanders Food Faculty in 2017 kreeg hij de Mastercook de vraag om ook voor hen jong talent voor nationale en internationale kookwedstrijden te begeleiden en voor te bereiden. En dat was een kans die hij niet voorbij wou laten gaan.

Lees hoe Jo Nelissen ook nationale gastronomische bondscoach werd.

jo nelissen mastercook keuken koken keukenwedstrijd
Jo Nelissen bereidde in 2018 jonge kooktalenten op voor de Young Chefs Culinary World Cup

Alain Neckebroeck

31-alain-neckebroek-mastercook

Alain Neckebroeck is ondertussen erelid geworden van de Mastercooks. Sinds jaren is hij een van de leden die het meest aanwezig is op elke vergadering, bijeenkomst of feest die door de organisatie werd georganiseerd.

Hij startte al op jonge leeftijd en werkte in vermaarde gastronomische restaurants, in prestigieuze golfclubs en brasseries. Hier is een Mastercook die ons heel wat interessante dingen te vertellen heeft.

Mastercook Alain  Neckebroeck is op veertienjarige leeftijd begonnen als leerjongen bij Callens. Hij werkte er met met Daniel Molmans, de huidige secretaris van de Mastercooks.

Callens was toen een zeer befaamd gastronomisch restaurant dat de bijnaam ‘de kantine van de ministers’ had, omdat de ministers er gewoonlijk samenkwamen tijdens belangrijke ontbijtvergaderingen. Het was daar dat de zaken werden beslist of ongedaan werden gemaakt.

Na zijn legerdienst ging hij werken in het Hotel Amigo. Die ervaring liet hem toe om twee jaar later te starten in zijn eerste toprestaurant, Chez Maxime de Paris, op de Grote Markt in Brussel. Daarna werkte hij in La Pomme Cannelle, vervolgens in La Maison du Seigneur met Patrick Meirsman, een andere collega Mastercook. 

Later ook nog naar de Golf d’Hulencourt en vervolgens naar verschillende populaire Brusselse brasseries.

In de jaren 80 maakte hij deel uit van een vriendengroep ‘Les quatres as’ met Daniel Mollemans, Patrick Meirsman, Patrick Zenny.

“We hebben zelfs een vereniging opgericht, een bvba, die ‘les artisans cuisiniers’ heette en 70 leden telde. Het was dan ook onvermijdelijk dat we elkaar terugvonden in de Vereniging van Mastercooks en het sprak ook voor zich dat we ons verder voor de vereniging zouden inzetten. Daniel, Patrick en ik maken nu allen deel uit van het directiecomité”, vertelt de Mastercook die je ook uitnodigt om abonnee te worden van Horeca Webzine om iedere maand tot eind juni 2022 kans te maken op een Box Bon Moments.

Lees het volledige verhaal en parcours van deze Mastercook die zich ook nu nog blijft inzetten voor de collega’s en de jongere generatie.

Deze 3 Mastercooks zijn bekend voor hun acties buitenshuis 3

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je van 14 januari tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights