Bart Rogiers vertelt over zijn oude liefde: Cantine Dei

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.782 abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans en het Engels. Met onze excuses als er fouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

Dei Bart Rogiers ChxVini

Bart Rogiers is steeds op zoek om het gamma van Châteaux Vini te verruimen met een gevarieerd en representatief aanbod Italiaanse wijnen van domeinen die aan zijn strenge en kwalitatieve eisen voldoen. Dankzij zijn netwerk van journalisten, wijnbloggers, sommeliers en uiteraard ook producenten dat hij heeft opgebouwd, kon hij doorheen de jaren al fantastische ontdekkingen voorstellen. Maar soms heb je geen netwerk nodig en moet je gewoon terugvallen op een ‘oude liefde’, volgens de goedlachse wijnimportateur uit Groot-Bijgaarden.

Bart Rogiers’ oude liefde 

Om een fantastische ontdekking te doen, heb je soms geen netwerk nodig en moet je gewoon terugvallen op een ‘oude liefde’ die je om een of andere reden nooit hebt kunnen krijgen. Als je er blijft voor gaan, keren de omstandigheden zich op één of andere dag wel in jouw voordeel waardoor je alsnog je slag kan slaan. 

“Of het in het ‘echte’ leven ook zo is, daar wil ik me niet over uitspreken – hoewel ik er wel mijn mening over heb – maar in het geval van Caterina Dei is het me wel gelukt. Althans wat haar wijnen betreft”, vertelt Bart Rogiers, de goedlachse zaakvoerder van Châteaux Vini.

Familie Dei en Vino Nobile

De Etrusken verbouwden reeds wijn in de regio van Montepulciano. In de Renaissance was de wijn enkel bestemd voor de noblesse en in 1981 kreeg de Vino Nobile als eerste Italiaanse wijn de hoogste DOCG-status toegewezen. Van adelbrieven gesproken.

De familie Dei is al 3 generaties lang nauw verbonden met het territorium rond Montepulciano. Ze doet er niet alleen aan wijnbouw, maar ontginnen eveneens travertijn in de mijnen rond Rapolano Terme. De nieuwe ‘winery‘ en dito rijpingskelder van Cantine Dei zijn dan ook volledig opgetrokken in dit kostbare gesteente dat, zoals marmer, behoort tot de nobele kalksteenfamilie.

Maria Caterina Dei is sinds vele jaren het boegbeeld van het wijndomein Dei en het is haar streven om de nobele wijn van Montepulciano te laten schitteren aan het firmament van Toscaanse topwijnen.

Geografie en druiven

Het stadje Montepulciano troont vanop zijn heuveltop over de Toscaanse velden. Zoals bij alle DOCG-wijnen uit de regio wordt hier een kloon van de sangiovese-druif verbouwd. Als die in Montalcino ‘Brunello’, in Scansano ‘Morellino’ en in Chianti gewoon ‘Sangiovese’ genoemd wordt, dan heet hij in Montepulciano ‘Prugnolo Gentile’. Hoe lief kan een wijn zijn?

Op het domein van 120 ha, waarvan 60 ha aan wijngaarden, worden de Prugnolo Gentile en ook andere druivenrassen geteeld op verschillende percelen waarvan de betere zich tussen 250 en 400 meter boven de zeespiegel bevinden.

dei Bart Rogiers Châteaux Vini (1)

Drie uitzonderlijke wijnen

Drie wijnen van het domein Cantine Dei in Toscane heeft Bart Rogiers nu in het gamma van Châteaux Vini.

DEI – Martiena Bianco – Toscana IGT 2019

Deze witte wijn is gemaakt van Malvasia-druiven die afkomstig zijn van de Martiena-wijngaard, gelegen op 250 meter boven de zeespiegel. De fermentatie gebeurt op inox-tanks bij een temperatuur van maximum 18°C om de fruitige aroma’s van de druif optimaal te behouden. 

Geslaagd volgens Bart Rogiers. De wijn verspreidt geuren van witte bloemen en geel fruit. In de mond worden we verwend met een goede structuur en mooie aciditeit. 

Martiena Bianco is een evenwichtige wijn met pit die graag het gezelschap krijgt van sushi en sashimi, slaatjes met een oosterse toets en gegrilde vis. (Châteaux Vini: €12,99)

DEI – Rosso di Montepulciano DOC 2019

De liefhebbers van strakke, fruitige en makkelijk drinkbare wijnen komen met deze Rosso zeker aan hun trekken. De Sangiovese-druif, lokaal ‘Prugnolo Gentile’ genoemd, zorgt voor een briljante lichtrode kleur. De aroma’s zijn die van kersen, krieken en framboos. 

In de mond komt hetzelfde fruit terug, aangevuld met wat tannine en kruidigheid van andere autochtone druiven (75% Sangiovese en 25% andere druiven). De opvoeding gebeurde op inox-tanks waardoor de wijn puur op zijn fruit en zijn elegantie teert.

Rosso di Montepulciano is volgens Bart Rogiers de ideale begeleider bij pasta, wit vlees, gevogelte, maaltijdsalades en grillades. (Châteaux Vini: €12,99)

DEI – Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2017 

De Nobile is zoals de naam doet vermoeden een aristocratische wijn. Ook hier 75% Sangiovese maar dan afkomstig van oudere en hoger gelegen percelen. De Nobile rijpt gedurende 12 tot 18 maanden op houten vaten en nog eens tot 12 maanden op fles alvorens te worden vermarkt. 

De kleur van deze merkwaardige Italiaanse wijn is robijnrood. Zijn aroma’s van rood fruit worden verrijkt met de secundaire aroma’s van koffie en toast die door het hout worden gegenereerd. Het is een complexe wijn met veel body, zachte maar presente tannine en een lange afdronk. 

Geniet van de Vino Nobile de Montepulciano bij typische Italiaanse gerechten zoals bistecca Fiorentina, tagliata di manzo en ossobuco. (Châteaux Vini: €20,99)

Brontekst: Bart Rogiers (Châteaux Vini)

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights