Bagels zijn ook in 2021 nog steeds hippe dankzij Bagel Corner

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Bagels zijn ook in 2021 nog steeds hippe dankzij Bagel Corner 1

In New York zijn bagels al decennia immens populaire lunchbroodjes. Ook bij ons worden ze steeds populairder. Maar wat is een bagel nu juist, en waarmee beleg je die? Ontdek hier alles over bagels en waar je de beste eet.

Wat is een bagel?

Een bagel (spreek uit: beegel) is een broodje met een gat erin. Qua vorm lijkt een bagel veel op een donut en wordt hier vaak mee verward. Maar de traditionele manier om bagels te maken vergt veel tijd. 

Het deeg bestaande uit meel, gist, moutstroop, een beetje bruine suiker en wat zout wordt, nadat het lang gekneed en gerezen is, in een ringvorm gelegd. Ze worden dan ondergedompeld in kokend water met siroop of gestoomd, en daarna gebakken in de oven. 

Het traditionele recept is door decennia heen veel aangepast.
Een donut daarentegen is soort van zoet beignetdeeg dat wordt gefrituurd.

bagels-Horeca-Webzine

Geschiedenis

De bagel is van oorsprong een Pools product, dat door joodse immigranten in de Verenigde Staten is geïntroduceerd. De legende wil dat de eerste Amerikaanse bagel in 1896 werd gesignaleerd in een bakkerij aan de Lower East Side, om precies te zijn, op nummer 15 van Clinton Street (net om de hoek van East Houston Street).

Als dat zo is, dan werd het broodje snel populair want tussen 1910 en 1915 verenigden zowat drieduizend joodse bagelbakkers zich in een vakbond: Bagel Bakers Local #338.
Ze vestigden zich onder andere in het zuidoosten van Manhattan, New York.

En terwijl de winkels er op zondag gesloten waren, kon men in deze joodse wijk vlechtbroden (challes) en bagels kopen. Al snel gingen joodse bakkers met broodkarren door heel de stad. Dat is de reden waarom men de bagel vooral associeert met New York.

aa BAGELCORNER partner

Bagels in New York

Een ontbijt zonder bagel is in New York niet compleet. Op iedere straathoek is wel een delicatessenzaak of een ontbijtrestaurant te vinden waar bagels zijn te krijgen. De echte New-Yorker nuttigt zijn bagel meestal dik besmeerd met cream cheese. Op zondag is een bagel met lox (gerookte zalm) een traktatie.

Evolutie

Veel bakkers die de kosten wilden drukken, hadden zich al zonder succes gestort op het ontwikkelen van een bagelmachine. De uiteindelijke uitvinder was Dan Thompson, zoon van een Joodse bagelbakker uit Canada die al sinds 1926 bezeten was van het idee een bagelmachine te ontwerpen. 

In de ‘The Bagel Bible’ vertelt Thompson: “Ik werd geboren om een bagelmachine uit te vinden. Mijn vader dacht aan een bagelmachine, toen hij mij verwekte.” In Los Angeles richtte hij zijn Thompson Bagel Machine Corporation op en begon met de massaproductie van de bagel. Terwijl tot dan toe twee man per uur zo’n 120 bagels konden bakken, steeg de productie nu naar vierhonderd bagels per uur.

De bagel anno 2021

Tegenwoordig worden de bagels niet meer alleen door joodse bakkers bereid. En ook zijn de broodjes vaak niet koosjer. De meeste bagels worden machinaal vervaardigd en luchtiger gemaakt door toevoeging van ei. Bagels zijn er nu ook in alle smaken en worden met allerlei lekkers belegd.

Bagels zijn ook in 2021 nog steeds hippe dankzij Bagel Corner 2

Gezond imago

Bagels hebben een gezond imago; ze worden zonder boter of margarine gebakken. Met wat je tussen je bagel doet, kan je eindeloos variëren. Zoals hierboven gezegd is de populairste variant in New York een bagel met roomkaas, gerookte zalm en ui. Vaak worden hier ook nog tomaatjes en kappertjes tussen gedaan. 

Maar ook de breakfast bagel met ei, spek en kaas is erg populair. Of ga voor een zoete variant met fruit, roomkaas en poedersuiker. Experimenteer er maar op los: alles kan! En dus zal de gezondheidsgraad van je bagel daar wel van afhangen.

Garnituren

Wat je op op bagel doet, kan je eindeloos variëren. De populairste garnituur is roomkaas, gerookte zalm en ui. Vaak worden hier ook nog tomaatjes en kappertjes aan toegevoegd. Maar ook de Chicken Salad Bagel en Avocado Bagel zijn erg populair.

bagels-Horeca-Webzine-Bagel-Corner

Bagel Corner

Eén van de grote spelers in het bagelmarkt in Europa is Bagel Corner. Momenteel heeft deze franchisgever een netwerk van een veertigtal restaurants, die op twee eigen verkooppunten na allemaal in franchising uitgebaat worden.

Bagel Corner onderscheidt zich als de specialist van de bagel in Frankrijk en België. Bagel Corner heeft als doel een aanbod aan te bieden voor alle momenten van de dag. Een bijzonder uitgebreide keuze aan bagels, maar ook desserts en seizoensgebonden producten: soepen in de winter en salades in de zomer. 

Bagel Corner is een dynamisch en modern concept met op dit ogenblik 53 restaurants die samen jaarlijks zowat 1.500.000 bagels verkopen.

Bagel Corner heeft de ambitie om dé referentie van de bagel in kleine identiteiten in Europa te worden met 100 restaurants in 2022 en 250 op termijn. 

Door een belangrijke kapitaalinbreng eind 2017, kon het franchiseconcept zich niet alleen in Frankrijk, maar ook in het buitenland ontwikkelen en investeren in transitiegebieden zoals luchthavens, stations en winkelcentra. Het doel van het bedrijf is om eind 2020 honderd restaurants in Europa te hebben opgezet. 

Bagels zijn ook in 2021 nog steeds hippe dankzij Bagel Corner 3

 Toetreden tot het netwerk van Bagel Corner

Bagel Corner zoekt dynamische profielen, die gepassioneerd zijn door bagels en de doelgroep. De franchisenemers hoeven niet een specifieke fast food-achtergrond en -ervaring te hebben, want het Bagel Corner-concept is in de praktijk relatief eenvoudig te implementeren en uit te baten.

Bagel Corner geeft de voorkeur aan actieve ondernemers en is niet op zoek naar investeerders.

Vraag meer informatie om toe te treden tot het netwerk van Bagel Corner.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten