De invoering van een autocontrolesysteem in de horeca is verplicht. De validatie van dit systeem is dat daarentegen niet. Maar hoe laat je dat nu valideren? We leggen het je hier even uit.
Inhoudsopgave
Autocontrole
Autocontrole is het geheel van maatregelen die door de operatoren worden genomen om ervoor te zorgen dat de producten:
- voldoen aan de wettelijke voorschriften inzake voedselveiligheid;
- voldoen aan de wettelijke voorschriften inzake kwaliteit van zijn producten, waarvoor het FAVV bevoegd is;
- voldoen aan de voorschriften inzake traceerbaarheid
en het toezicht op de effectieve naleving van deze voorschriften. En dit, in alle stadia van de productie, verwerking en distributie.
Vanille Madagascar en kruiden
NOOR & NOOR
The Mastercooks of Belgium
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
Bulles de Princesse
Restaurant Cédric
Weilandshof
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
Hoofddoel
Als operator die actief is in de voedselketen, bent u wettelijk verplicht om te beschikken over een autocontrolesysteem (ACS). Voor de veiligheid van levensmiddelen en diervoeders, bevat het ACS de Goede hygiënepraktijken (GHP) en dient het gebaseerd te zijn op de HACCP – principes (Hazard Analysis and Critical Control Points).
In de primaire productie, is het autocontrolesysteem gebaseerd op de naleving van de hygiënevoorschriften en op het bijhouden van de nodige registers.
Het hoofddoel van een autocontrolesysteem is om alle gevaren die men redelijkerwijs doorheen het productie-, verwerkings- en distributieproces kan aantreffen op een verantwoorde en haalbare manier te beheersen.
Imbolc: zuivel, broden, wintergroenten en pannenkoeken op 2 februari
Imbolc, gevierd op 2 februari, markeert het midden van de winter en de eerste tekenen van de naderende lente. Deze...
Afscheid op 1 februari van een icoon in de horecawereld
Geboren op 27 mei 1946 in Kortrijk, overleed Jean-Pierre Malysse, icoon in de horecawereld, op 78-jarige leeftijd in het AZ...
Dit zijn de 5 belangrijkste voedingsmiddelen tegen erectiestoornissen
Ook de fysieke en mentale gezondheid van wie werkt in de horeca is voor Horeca Webzine belangrijk. Daarom even aandacht...
Autocontrolesysteem valideren
Wanneer een bedrijf dat actief is in een sector die reeds beschikt over een door het FAVV gevalideerde gids een autocontrolesysteem wil laten valideren, kan het hiervoor beroep doen op een certificeringsorganisme dat erkend is door het FAVV.
Daarvoor moet het bedrijf zijn aanvraag rechtstreeks bij het gekozen certificeringsorganisme indienen. Het bedrijf kan eveneens beslissen om niet met een certificeringsorganisme te werken en rechtstreeks beroep te doen op het FAVV. Daarvoor zal het bedrijf de aanvraag indienen bij de LCE waartoe het behoort.

Certificaat
Het bedrijf dat beroep doet op een certificeringsorganisme voor de validatie van zijn autocontrolesysteem, kan een certificaat vragen wanneer de audit een positief resultaat heeft. Het FAVV valideert, evenals de certificeringsorganismen, de systemen maar levert geen certificaten af.
Bovendien kan een bedrijf dat voldoet aan de privé-lastenboeken, als een beroep wordt gedaan op een certificeringsorganisme voor de validatie ervan, dit organisme verzoeken een gecombineerde audit uit te voeren waarbij eveneens de naleving van de privé-lastenboeken wordt gecontroleerd.
Het Arizona-plan brengt kansen en uitdagingen voor de horecasector
De horecasector in België staat aan de vooravond van ingrijpende veranderingen door de invoering van het zogenaamde "Arizona"-plan. Dit plan,...
Wereldkankerdag 2025: de invloed van je voeding op kanker
Op 4 februari 2025 is het Wereldkankerdag, een dag die wereldwijd in het teken staat van bewustwording en preventie van...
Protest tegen rookverbod op horecaterrassen en in rookruimtes
De Belgische horecasector reageert verontwaardigd op de recente beslissing van de regering-De Wever om vanaf 2025 roken op terrassen en...
‘Week van het Witloof’: 10 unieke recepten met witloof
Of je nu houdt van klassieke bereidingen of graag experimenteert met nieuwe smaken, de 'Week van het Witloof' biedt inspiratie...
Yan Yat 2025: rauwe vis op iedereens verjaardag
Yan Yat, ook bekend als “Iedereens Verjaardag”, wordt gevierd op de zevende dag van het Chinese Nieuwjaar en valt in...
Geen controles
In tegenstelling tot de certificeringsorganismen, voert het FAVV geen controles uit op de naleving van de privé-lastenboeken en dus ook geen gecombineerde audits.
Als een bedrijf, dat actief is in een sector die nog niet over een door het FAVV gevalideerde gids beschikt een autocontrolesysteem wil laten valideren, moet het hiervoor beroep doen op het FAVV. Daarvoor moet het bedrijf de aanvraag indienen bij de LCE waartoe het behoort.
Meer over het autocontrolesysteem
Lees via deze links meer over het autocontrolesysteem.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!