Zo bekom je een gevalideerd autocontrolesysteem in de horeca

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
autocontolesysteem FAVV Horeca Webzine

De invoering van een autocontrolesysteem in de horeca is verplicht. De validatie van dit systeem is dat daarentegen niet. Maar hoe laat je dat nu valideren? We leggen het je hier even uit.

Autocontrole

Autocontrole is het geheel van maatregelen die door de operatoren worden genomen om ervoor te zorgen dat de producten:

  • voldoen aan de wettelijke voorschriften inzake voedselveiligheid;
  • voldoen aan de wettelijke voorschriften inzake kwaliteit van zijn producten, waarvoor het FAVV bevoegd is;
  • voldoen aan de voorschriften inzake traceerbaarheid

en het toezicht op de effectieve naleving van deze voorschriften. En dit, in alle stadia van de productie, verwerking en distributie.

Hoofddoel

Als operator die actief is in de voedselketen, bent u wettelijk verplicht om te beschikken over een autocontrolesysteem (ACS). Voor de veiligheid van levensmiddelen en diervoeders, bevat het ACS de Goede hygiënepraktijken (GHP) en dient het gebaseerd te zijn op de HACCP – principes (Hazard Analysis and Critical Control Points). 

In de primaire productie, is het autocontrolesysteem gebaseerd op de naleving van de hygiënevoorschriften en op het bijhouden van de nodige registers.

Het hoofddoel van een autocontrolesysteem is om alle gevaren die men redelijkerwijs doorheen het productie-, verwerkings- en distributieproces kan aantreffen op een verantwoorde en haalbare manier te beheersen.

Autocontrolesysteem valideren

Wanneer een bedrijf dat actief is in een sector die reeds beschikt over een door het FAVV gevalideerde gids een autocontrolesysteem wil laten valideren, kan het hiervoor beroep doen op een certificeringsorganisme dat erkend is door het FAVV.

Daarvoor moet het bedrijf zijn aanvraag rechtstreeks bij het gekozen certificeringsorganisme indienen. Het bedrijf kan eveneens beslissen om niet met een certificeringsorganisme te werken en rechtstreeks beroep te doen op het FAVV. Daarvoor zal het bedrijf de aanvraag indienen bij de LCE waartoe het behoort.

Het bedrijf dat beroep doet op een certificeringsorganisme voor de validatie van zijn autocontrolesysteem, kan een certificaat vragen wanneer de audit een positief resultaat heeft. Het FAVV valideert, evenals de certificeringsorganismen, de systemen maar levert geen certificaten af.

Bovendien kan een bedrijf dat voldoet aan de privé-lastenboeken, als een beroep wordt gedaan op een certificeringsorganisme voor de validatie ervan, dit organisme verzoeken een gecombineerde audit uit te voeren waarbij eveneens de naleving van de privé-lastenboeken wordt gecontroleerd.

autocontrolesysteem

Geen controles

In tegenstelling tot de certificeringsorganismen, voert het FAVV geen controles uit op de naleving van de privé-lastenboeken en dus ook geen gecombineerde audits.

Als een bedrijf, dat actief is in een sector die nog niet over een door het FAVV gevalideerde gids beschikt een autocontrolesysteem wil laten valideren, moet het hiervoor beroep doen op het FAVV. Daarvoor moet het bedrijf de aanvraag indienen bij de LCE waartoe het behoort.

MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN EN CATERINGBEDRIJVEN.  
Ook je horecazaak of cateringbedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten