Asperges, het witte goud dat 10 jaar op hetzelfde veld wordt geteeld

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.251 abonnees.

asperges

Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The Vegetables Chef. Vandaag zetten we de serie verder met asperges, het witte goud.

Asperges

De asperge (Asparagus officinalis subsp. officinalis) is een plant die in het wild vooral voorkomt in kuststreken en langs rivieren. De plant wordt vanwege de jonge scheuten geteeld als groente.

Er zijn witte-, groene- en paarse asperges op de markt.

De witte zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de groene en paarse asperges hebben wel zon gezien. In Noordwest-Europa worden vooral de witte asperges verwerkt. In landen zoals als Italië en Spanje zijn het de groene.

Het woord asperge is ontleend via het Latijn (asparagus) aan het Griekse ἀσπάραγος (asparagos) of ἀσφάραγος (aspharagos), een woord van onzekere herkomst.

asperges frank fol grond

Teelt

De asperge is een meerjarige plant, die 8 tot 10 jaar achtereen op hetzelfde veld wordt geteeld. De bovengrondse plant, met houtige stengels en zijtakken, sterft af in de herfst, maar de ondergrondse delen overwinteren, en vormen in de lente nieuwe stengels.

Ze worden als ze nog onder de grond zijn gestoken, en als groente verkocht. Dit zijn de witte asperges. Als de stengels wel boven de grond komen verkleuren ze naar groen of paars. Voor de witte asperges wordt de grond rond de plant ongeveer een halve meter opgehoogd, zodat de scheut zijn weg omhoog naar het licht zoekt, en de scheut kan geoogst worden voor hij het oppervlak heeft kunnen bereiken.

Aspergevelden worden vaak overdekt met folie. Dit heeft het tweeledige doel om de grond te verwarmen, zodat de plant sneller groeit en meer opbrengst levert, en om te voorkomen dat de koppen gaan verkleuren.

asperges frank fol veld oogst

Aspergeseizoen

Het aspergeseizoen is betrekkelijk kort; in de Lage Landen ongeveer twee maanden. De eerste asperges steken in de lente de kop op (naargelang de temperaturen in februari of begin maart).

Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni (Hoogfeest van de geboorte van de Heilige Johannes de Doper).

Hierna wordt de plant met rust gelaten om deze de tijd te geven om te groeien, zodat er nieuwe energie wordt opgedaan voor het volgende jaar. De (zonne-)energie wordt opgenomen door het bovengrondse groene aspergeloof en opgeslagen in de wortels.

asperges frank fol veld

Gezondheid

Asperges worden ook wel het witte goud genoemd. En terecht. Want de groente schittert niet alleen door een grandioze smaak en een smetteloos gaaf uitzicht, maar ook door haar gezonde voedingswaarde.

Asperges zijn bijzonder arm aan calorieën en bijzonder rijk aan voedingsvezels en vitamine C.
Door de afbraak van asparagusinezuur ontstaan vluchtige zwavelhoudende verbindingen waardoor, na het eten van asperges, de urine een scherpe geur kan krijgen. 

Bereiding

Asperges dienen voor het bereiden voldoende geschild te worden. Dit kan gedaan worden met een speciaal aspergemesje of met een dunschiller voor groente. Een onvoldoende geschilde asperge is draderig. 

De groente mag niet uitdrogen, ze kan enkele dagen bewaard worden gewikkeld in een natte schone theedoek in een afgesloten plastic zak in de koelkast. Geschild en ongekookt kan ze ingevroren worden.

Asperges worden, afhankelijk van de dikte, in 8-10 minuten gaargekookt. Dit kan in een speciale aspergepan, waarin de asperges staande gekookt worden zodat de koppen niet onder water komen, maar een gewone kookpan volstaat ook. Een aspergeschep is een hulpmiddel bij het uitlekken. 

asperges schillen

Recept van Frank Fol

Reeds meer dan 30 jaar is Frank Fol, The Vegetables Chef®, actief met groenten en fruit. Als culinaire trendsetter weet hij als niemand hoe met smaak te overtuigen in een gezonde levensstijl.

Zijn We’re Smart® Green Guide en We’re Smart® World platform zijn ondertussen ook internationaal bekend.

Meer recepten

Op zoek naar meer recepten met groenten, klik dan eens hier.

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Messen en meer kookgerei om asperges te bewerken

Asperges schillen, versnijden en koken doe je met gepast materiaal. 

Asperges, het witte goud dat 10 jaar op hetzelfde veld wordt geteeld 1

Als kookwinkel gespecialiseerd in messen, levert Chef & Knife Belgium zowel aan de horeca als aan hobbykoks en iedereen die houdt van kwaliteitsvol keukenmateriaal met service. In de webshop vind je alle merken, maar je kan in de winkel te Brakel terecht voor professioneel advies. 

Bij Chef & Knife Belgium kan je trouwens ook je messen laten slijpen en zelfs leasen. Dankzij de unieke leasingformules moet je niet meteen de volle som op tafel leggen, maar betaal je een vast jaarlijks huurbedrag. Een aanrader! 

Chef & Knife Belgium deelt ook regelmatig heel interessante weetjes en leuke recepten

Deel dit artikel

Vind je dit artikel interessant, deel het in je netwerk op sociale media en becommentarieer het via onze groep.

Bronnen: Lekker van bij ons, Wikipedia, Frank Fol 

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights