In de provincie Antwerpen zit bijna 25% van de restaurants in zware problemen

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.736 abonnees.

antwerpen-restaurants-zware-problemen

Bijna een kwart van de restaurants in de provincie Antwerpen die volledige bediening aan tafel aanbieden, zit vandaag in zware financiële problemen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Graydon, een specialist in bedrijfsinformatie.

Graydon

Graydon volgt de financiële gezondheid van bedrijven op de voet. Daar heeft het bedrijf heel wat instrumenten voor: de jongste jaarrekening van bedrijven (waaruit blijkt of een onderneming genoeg reserves had voor de crisis), duizenden bedrijven die aan Graydon doorgeven hoe stipt hun klanten hun facturen betalen, de btw-aangiftes die binnenkomen bij Statbel en nog veel andere zaken.

Overzicht

Op basis daarvan kan Graydon bijvoorbeeld een goed overzicht geven van de financiële gezondheid van de horeca. En die is problematisch. Sinds 9 juni zijn cafés en restaurants weer helemaal open in België, maar meer dan drie maanden na die heropening blijft de schuldenput bij veel horecazaken diep.

Dit zijn vier conclusies die we uit de cijfers van Graydon voor de provincie Antwerpen kunnen trekken.

1. Bijna een kwart van de restaurants met volledige bediening zit in zware financiële problemen

Ruim 23% van de restaurants zit vandaag, zelfs met de steunmaatregelen, in slechte papieren. Opvallend is dat de ruime meerderheid van die zaken voor de coronacrisis nog in blakende gezondheid verkeerde.

“Veel restaurants hebben tijdens de maandenlange verplichte sluiting een hoop schulden opgebouwd”, zegt Eric Van den Broele, onderzoeksdirecteur bij Graydon.

“Ze zijn nu enkele maanden terug open, maar die inkomsten zijn voor bijna een kwart van de restaurants niet voldoende om uit de zware schulden te komen.”

Steunmaatregelen

“Vandaag kunnen ze nog het hoofd boven water houden omdat er veel steunmaatregelen zijn. De Vlaamse steunmaatregelen vallen vanaf oktober wel weg, maar er is nog andere steun, zoals het uitstel van de betaling van sociale bijdragen aan de federale overheid en het uitstel van terugbetaling van leningen aan de bank. Als ook die schulden in de komende twee jaar moeten worden betaald, dreigen veel restaurants alsnog te kapseizen.”

Betekent dit dat er een faillissementengolf op ons afkomt? “Helaas wel, al zullen veel restaurants wellicht de eer aan zichzelf houden en hun zaak gewoon stopzetten”, zegt Eric Van den Broele.

“Een groot deel van deze restaurants zal dus verdwijnen, maar er zijn ook restaurantuitbaters die extra privékapitaal in hun zaak zullen steken.”  

Cafés

Meer dan één op de tien cafés in de provincie Antwerpen zit op zwart zaad. Dat is niet fraai, maar de situatie is hier duidelijk minder dramatisch dan bij de restaurants.

“Dat komt omdat de Vlaamse overheid in de eerste maanden een vast bedrag aan steun uitdeelde”, zegt Eric Van den Broele.

“Handelszaken kregen 4.000 euro plus 160 euro per sluitingsdag. Veel kleinere cafés hebben daarvan geprofiteerd omdat ze in normale omstandigheden minder verdienden dan de premies die ze van de overheid kregen.” LEES MEER.

Bron: GVA

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights