De Amsterdamse hotelsector luidt de noodklok vanwege de coronacrisis. Het aantal boekingen in Amsterdamse hotels en restaurants is tot een dieptepunt gedaald en het aantal annuleringen neemt sterk toe. Horeca Nederland Amsterdam vraagt noodsteun aan de politiek. ‘Dit wordt een ramp.’
Toeristenheffing
Zo moet de eerder dit jaar ingevoerde toeristenheffing van drie euro per persoon per nacht in de ijskast, en moeten er noodkredieten komen voor bedrijven die dreigen om te vallen.
“Alleen al in de eerste negen dagen van maart ligt de bezettingsgraad in de Amsterdamse hotels 30 procent lager,” vertelt de hotelier Nico Evers in Het Parool , die als bestuurder bij Horeca Nederland de hotelsector vertegenwoordigt.
Volgens de organisatie wordt Amsterdam momenteel zwaarder getroffen dan de rest van het land. “Weliswaar blijven de kamerprijzen nog iets op peil omdat hotels toch ook hun kosten moeten compenseren, maar die zijn in die periode ook al 1,4 procent gedaald. Dit is buiten alle proporties. De Amsterdamse hotels komen in liquiditeitsproblemen. Dit wordt een ramp.”

Tijdelijk gesloten
Maandag hield Hotel Pontsteiger, in de gelijknamige kolos aan het IJ, de deuren al gesloten. Door de coronacrisis is het aantal boekingen bij uitbater Vondel Hotels, dat negen vestigingen in de stad heeft, scherp gedaald. “We worden geconfronteerd met een sterk dalende bezettingsgraad in al onze hotels,” zegt eigenaar Arjen van den Hof. “Dan is het beter om een vestiging even te sluiten. We hebben de gasten overgeboekt naar onze andere hotels, zodat daar de bezetting nog enigszins op peil blijft. Vast personeel gaat daar ook heen. Zo kunnen we kosten besparen.”
Dinsdag gaat het hotel weer open, maar Van den Hof sluit niet uit dat als de situatie verder verslechtert, er meer maatregelen volgen. “Als goed ondernemer moet je daar ook rekening mee houden.”
Speel mee met en lees verder onder de winactie.
Geen uitzondering
Volgens hotelvoorman Evers, die als manager bij de Amsterdamse vestigingen van hotelgroep Westcord de coronagevolgen direct ondervindt, is het sluiten van Hotel Pontsteiger geen uitzondering. De eerste hotels die arbeidsduurverkorting en deeltijd-ww aanvragen hebben zich al bij de gemeld.
Andere hotels sluiten hele verdiepingen af om kosten te besparen of verlengen tijdelijke contracten niet en sturen flexwerkers naar huis. Maar het is niet voldoende. De brancheorganisatie krijgt sinds twee weken meldingen van hotels die hun toeristenbelasting niet meer vooruit kunnen betalen. Die afdracht is gebaseerd op de cijfers van vorig jaar. Als ze daar nu 30 procent onder zitten, dan komen ze in de problemen. De sector wil dat de gemeente daar coulant in is.
Vooral doordeweeks is de klap groot omdat veel zakelijk gasten – zakenlui of congresgangers – afhaken doordat bedrijven hun personeel thuis houden. “In de weekenden, met vooral consumenten, gaat het nu nog wel,” zegt Evers. “Maar onder consumenten zien we juist weer dat het aantal boekingen keldert.”
Gevolgen voor de hele stad
Zo lopen de boekingen voor de paasdagen, meivakantie en zomervakantie tientallen procenten achter. “Euro 2020 komt er aan, de Formule 1, Sail, maar er wordt nauwelijks nog geboekt.” Dat zal volgens Evers gevolgen hebben voor de hele stad. “Dat betekent ook minder omzet voor winkels, voor het GVB en – door de lagere opbrengsten van toeristenbelasting – voor de gemeente.”
De coronamalaise treft niet alleen hotels. Een eerste rondgang langs Amsterdamse restaurants leert de branchevereniging dat die inmiddels 30 procent omzet missen. “En vrijwel alle evenementen met meer dan 100 deelnemers worden afgeblazen of uitgesteld.” Maandagmiddag had de hotelbranche daarover overleg met onder meer Rai Amsterdam.
De horeca wil vooral de paniek dempen. “Het is onduidelijk of de Keukenhof open gaat,” zegt voorzitter Pim Evers van Horeca Nederland Amsterdam. “De Grand Prix van Bahrein wordt zonder publiek afgewerkt. Als dat begin mei in Zandvoort ook zo is, kunnen we inpakken. Zulke maatregelen zijn echt volstrekt overbodig.”
Lees het volledige interview in Het Parool.
Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!
Bron: Het Parool