• Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Horeca en Food Jobs
    • Vacature toevoegen
    • Mijn vacatures
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Abonneer je gratis
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature
Horeca Webzine
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
Horeca Webzine
No Result
View All Result
Home Nieuws

Amsterdamse hotelsector luidt de noodklok vanwege de coronacrisis

Horeca Webzine by Horeca Webzine
11/03/2020
in Nieuws, Hotel, Nederland
0
Amsterdamse hotelsector luidt de noodklok vanwege de coronacrisis
31
SHARES
592
VIEWS

De Amsterdamse hotelsector luidt de noodklok vanwege de coronacrisis. Het aantal boekingen in Amsterdamse hotels en restaurants is tot een dieptepunt gedaald en het aantal annuleringen neemt sterk toe. Horeca Nederland Amsterdam vraagt noodsteun aan de politiek. ‘Dit wordt een ramp.’

Toeristenheffing

Zo moet de eerder dit jaar ingevoerde toeristenheffing van drie euro per persoon per nacht in de ijskast, en moeten er noodkredieten komen voor bedrijven die dreigen om te vallen.

“Alleen al in de eerste negen dagen van maart ligt de bezettingsgraad in de Amsterdamse hotels 30 procent lager,” vertelt de hotelier Nico Evers in Het Parool , die als bestuurder bij Horeca Nederland de hotelsector vertegenwoordigt.

Volgens de organisatie wordt Amsterdam momenteel zwaarder getroffen dan de rest van het land. “Weliswaar blijven de kamerprijzen nog iets op peil omdat hotels toch ook hun kosten moeten compenseren, maar die zijn in die periode ook al 1,4 procent gedaald. Dit is buiten alle proporties. De Amsterdamse hotels komen in liquiditeitsproblemen. Dit wordt een ramp.”

Amsterdamse horeca luidt de noodklok vanwege de coronacrisis
Hotel Pontsteiger Amsterdam

Tijdelijk gesloten

Maandag hield Hotel Pontsteiger, in de gelijknamige kolos aan het IJ, de deuren al gesloten. Door de coronacrisis is het aantal boekingen bij uitbater Vondel Hotels, dat negen vestigingen in de stad heeft, scherp gedaald. “We worden geconfronteerd met een sterk dalende bezettingsgraad in al onze hotels,” zegt eigenaar Arjen van den Hof. “Dan is het beter om een vestiging even te sluiten. We hebben de gasten overgeboekt naar onze andere hotels, zodat daar de bezetting nog enigszins op peil blijft. Vast personeel gaat daar ook heen. Zo kunnen we kosten besparen.”

Lees ook:

Consument kiest steeds meer voor eenvoudige horecaconcepten in 2021

Na voetbal en cabaret nu ook een experiment in 5 cafés

Dinsdag gaat het hotel weer open, maar Van den Hof sluit niet uit dat als de situatie verder verslechtert, er meer maatregelen volgen. “Als goed ondernemer moet je daar ook rekening mee houden.”

Speel mee met en lees verder onder de winactie.

Geen uitzondering

Volgens hotelvoorman Evers, die als manager bij de Amsterdamse vestigingen van hotelgroep Westcord de coronagevolgen direct ondervindt, is het sluiten van Hotel Pontsteiger geen uitzondering. De eerste hotels die arbeidsduurverkorting en deeltijd-ww aanvragen hebben zich al bij de gemeld.

Andere hotels sluiten hele verdiepingen af om kosten te besparen of verlengen tijdelijke contracten niet en sturen flexwerkers naar huis. Maar het is niet voldoende. De brancheorganisatie krijgt sinds twee weken meldingen van hotels die hun toeristenbelasting niet meer vooruit kunnen betalen. Die afdracht is gebaseerd op de cijfers van vorig jaar. Als ze daar nu 30 procent onder zitten, dan komen ze in de problemen. De sector wil dat de gemeente daar coulant in is.

Vooral doordeweeks is de klap groot omdat veel zakelijk gasten – zakenlui of congresgangers – afhaken doordat bedrijven hun personeel thuis houden. “In de weekenden, met vooral consumenten, gaat het nu nog wel,” zegt Evers. “Maar onder consumenten zien we juist weer dat het aantal boekingen keldert.”

Gevolgen voor de hele stad

Zo lopen de boekingen voor de paasdagen, meivakantie en zomervakantie tientallen procenten achter. “Euro 2020 komt er aan, de Formule 1, Sail, maar er wordt nauwelijks nog geboekt.” Dat zal volgens Evers gevolgen hebben voor de hele stad. “Dat betekent ook minder omzet voor winkels, voor het GVB en – door de lagere opbrengsten van toeristenbelasting – voor de gemeente.”

De coronamalaise treft niet alleen hotels. Een eerste rondgang langs Amsterdamse restaurants leert de branchevereniging dat die inmiddels 30 procent omzet missen. “En vrijwel alle evenementen met meer dan 100 deelnemers worden afgeblazen of uitgesteld.” Maandagmiddag had de hotelbranche daarover overleg met onder meer Rai Amsterdam.

De horeca wil vooral de paniek dempen. “Het is onduidelijk of de Keukenhof open gaat,” zegt voorzitter Pim Evers van Horeca Nederland Amsterdam. “De Grand Prix van Bahrein wordt zonder publiek afgewerkt. Als dat begin mei in Zandvoort ook zo is, kunnen we inpakken. Zulke maatregelen zijn echt volstrekt overbodig.”

Lees het volledige interview in Het Parool.

Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!


Bron: Het Parool


Tags: AmsterdamNederlandnieuws
Share31TweetShare
premium partner chef's food products (2)
premium partner pH-20
premium partner keurslager
miikitco partner horeca webzine (2)
premium partner pH-20
premium partner royal teas geluwe
premium partner weyn's honing
Previous Post

Spaans bordeel met 86 cliënten in quarantaine wegens coronavirus

Next Post

Coronavirus: zo gaat de Brabantse horeca om met de maatregelen

Horeca Webzine

Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

Next Post
Coronavirus: zo gaat de Brabantse horeca om met de maatregelen

Coronavirus: zo gaat de Brabantse horeca om met de maatregelen

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de Privacy Policy.

GRATIS ABONNEMENT

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook wekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

We hebben je gratis abonnement op Horeca Webzine ontvangen. Controleer nu nog even je inbox of spammap om je mailadres te bevestigen.

RECENTE BERICHTEN

leveranciers-plan-Horeca-Webzine-

Een financieel plan maken doe je aan de hand van deze 4 stappen

13/04/2021
Raw Food. Wat is het? Weetjes en meer dan 100 recepten.

Raw Food. Wat is het? Weetjes en meer dan 100 recepten.

13/04/2021
Klachten: zo ga je er mee om. 4 stappen en tips.

Klachten: zo ga je er mee om. 4 stappen en tips.

13/04/2021
kelners obers ober

Obers: deze 10 dingen mis je zeker in de lockdown

08/04/2021
horecaconcepten concept concepten

Consument kiest steeds meer voor eenvoudige horecaconcepten in 2021

06/04/2021

MEEST GELEZEN

  • Horeca Webzine online magazine open petitie uitbaters

    Teken de petitie, de horeca in België en Nederland moet weer open!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Wat is de dresscode in het Hof van Cleve van Peter Goossens?

    231 shares
    Share 231 Tweet 0
  • Meer dan 100 horecazaken met een leuk terras in Vlaanderen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Zowat 550 cateraars en feestzaaluitbaters zijn de ongelijkheid beu en stappen naar de rechter 

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters groeperen zich om hun rechten op te eisen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

  • Home
  • Statistieken website
  • Privacy Policy
  • Contact

© 2019 - Horeca Webzine

No Result
View All Result
  • Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Horeca en Food Jobs
    • Vacature toevoegen
    • Mijn vacatures
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Abonneer je gratis
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature

© 2019 - Horeca Webzine

Om jouw bezoek aan onze website makkelijker en persoonlijker te maken gebruiken wij cookies. Voor het plaatsen van sommige cookies hebben we echter wel je toestemming nodig. Bezoek onze Privacy Policy.