Door de eeuwen heen werden heel wat afrodisiaca beschreven die je liefdesleven een flinke oppepper kunnen geven en waarbij je opnieuw of nog meer zin krijgt om te vrijen. Maar er bestaan ook anafrodisiaca die een afremmend effect hebben. Lees alvast ook de mening van Dr. Paul Van Den Bon.
Afrodisiaca
Een afrodisiacum (meervoud: afrodisiaca) is een middel dat wordt gebruikt met het doel de geslachtsdrift te stimuleren. Veel stoffen waaraan een dergelijke werking wordt toegeschreven zijn van plantaardige, dierlijke of minerale oorsprong.
In het verleden is er voortdurend gezocht naar effectieve afrodisiaca. Vanuit de folklore zijn in meerdere culturen diverse natuurlijke substanties gebruikt voor het verbeteren van het seksueel functioneren, zeer weinig daarvan zijn ook farmacologisch onderzocht. Een aantal middelen die gebruikt worden voor het verbeteren van de seksuele prestaties heeft een stimulerend effect op de stofwisseling van dopamine, (nor-)adrenaline of serotonine.
Afrodisiaca kunnen op drie manieren op het seksueel functioneren ingrijpen: op de geslachtsdrift, potentie of het seksueel plezier.
Het woord is afgeleid van de naam van Aphrodite, de godin van de vruchtbaarheid, de zinnelijke liefde en de schoonheid in de Griekse mythologie.
De meeste afrodisiaca zijn gemakkelijk te verkrijgen en kunnen verwerkt worden in een gerecht. De bekendste erotisch stimulerende middelen zijn oesters en chocolade. Maar ook groenten en kruiden kunnen een seksopwekkende werking hebben.
Ginseng
Hele volksstammen geloven in de heilzame werking van natuurlijke middelen. Dat begon al duizenden jaren geleden bij de Chinese beschaving. Zij gebruikten de ginsengwortel om het seksuele verlangen te verhogen. Tot de dag van vandaag is Ginsengthee een populair afrodisiacum.
In de Verenigde Staten is het zelfs de best verkopende theesoort. Opmerkelijk is dat vrouwen het meer drinken dan mannen. Ja, opmerkelijk, want van een traditionele samenleving zoals de Amerikaanse, zou men het tegenovergestelde verwacht hebben. De medicinale ginsengplant is rijk aan B-vitamines en mineralen zoals ijzer en zink.
Oesters
Van alle afrodisiaca is de zinnelijke reputatie van de oester in alle uithoeken van de wereld bekend. Rond de oester hangt een zweem van sensualiteit. Bestudeer haar anatomie en het laat zich raden waar deze associatie vandaan komt. De bekentenis ‘Ik ben gek op oesters’ gaat niet zelden gepaard met een samenzweerderige glimlach. Er wordt gezinspeeld op het spel der verleiding. Maar er is meer.
Van de oester wordt gezegd dat ze een echt afrodisiacum is en hierdoor libido-verhogend werkt. Is dat feit of fabel? Stel, het is een feit, verklaart dat dan waarom al eeuwenlang oesters populair zijn? Is het een fabel, dan is het de moeite waard om uit te zoeken hoe de oester aan haar mythische imago als lustopwekker komt.
Belgoo Beer
Vanille Madagascar
NOOR & NOOR
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? Word Premium Partner zonder kosten. KLIK HIER.
Het antwoord is verrassend eenvoudig: het hoge zinkgehalte. Zink is namelijk nodig voor de aanmaak van testosteron. Dit hormoon is belangrijk voor de seksdrive en draagt bij aan de productie van gezond en genoeg sperma. Ook voor de aanmaak van dopamine is zink onmisbaar. Dopamine is een ‘happy hormone’ en is betrokken bij alles rondom seks: opwinding, aantrekkingskracht, het orgasme en het ‘beloningsgevoel’ dat erbij hoort.
Amerikaanse en Italiaanse onderzoekers, onder leiding van George Fisher, hoogleraar scheikunde aan Barry University Miami, hebben wetenschappelijk bewezen dat de oester een afrodisiacum is. Ze ontdekten dat de oester zeer rijk is aan een zeldzaam soort aminozuur, dat een kettingreactie teweeg brengt waardoor de productie van testosteron bij mannen en progesteron bij vrouwen wordt verhoogd. Het onderzoek van Fisher is niet breed opgepakt en heeft wellicht om die reden geen status verkregen als algemeen wetenschappelijk feit.
Chocolade
Aan pure chocolade wordt ook een stimulerende werking toegeschreven. Dat komt door de theobromine, een stofje dat het humeur verbetert én een energieboost geeft.
Sinds de Aztekenkoning Montezuna een product van de cacaoboom aanbood in drinkbare vorm aan de Spaanse veroveraar Cortez, is deze niet meer weg te denken in onze hedendaagse cultuur. Chocolade word gemaakt van de zaden van de tropische cacaoboom ‘Theobroma cacao’ wat vertaald word naar ‘voeding van de goden’. De chocolade die we vandaag kennen komt van de toevoeging van extra cacaoboter. Door deze toevoeging kan men er een reep van maken die knapperig breekt en smelt in de mond.
Salade van doperwten en hun scheuten, erwtencoulis met munt, gele kerstomaten en citroen
Erwten drogen snel uit, laat ze dus niet te lang liggen. Je bewaart ze best op een koele plek in...
Tartaar van Wagyu met asperges, radijs, kappertjes, rode ui, gebakken aardappelen en roerei
Topchef Francesca Sterckx ging aan de slag met Waguy van Hof van Ossel. Kenners en topchefs spreken in de overtreffende...
Vlaswijting met groene asperges, sinaasappel, artisjok en crumble van chorizo
Het vlees van vlaswijting is fijn en gelaagd en volgens kenners één van de lekkerste vissen. De kwaliteit van het...
Eén van de redenen waarom chocolade aanzien wordt als afrodisiaca is omdat de Italiaanse libertijn Casanova (1725 – 1798) chocolade dronk of at alvorens hij het bed deelde met vele van zijn veroveringen. De verleidingskracht van chocolade zit niet enkel in de smaak maar ook in de samenstelling die een chemische reactie doet ontstaan.
Het eten van chocolade zorgt voor endorfines, die waarschijnlijk bijdragen tot de innerlijk warme gloed bij chocoladegevoelige mensen. Misschien is het belangrijkste ingrediënt wel de fenglethylamine, “het liefdesstofje”.
Deze stof komt van nature in heel kleine concentraties voor in onze hersenen, het maakt een meolimbische dopamine vrij in de pleziercentra van onze hersenen. Deze stimuleert dan weer de gevoelens van aantrekking, opgewondenheid, zich in een roes wanen, euforisch, verliefdheid. Maar in de eerste instantie is chocolade gewoonweg zéér lekker.
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Kruiden en specerijen
De lijst van kruiden waarvan wordt aangenomen dat ze een stimulerende werking op het seksuele vermogen hebben, is bijna onuitputtelijk. Traditioneel ging het om exotische, en dus dure, specerijen zoals kruidnagel, curcuma, gember, safraan, kaneel, peper, enz.
Maar ook meer banale kruiden en specerijen waren en zijn gegeerd als afrodisiacum. Een kruidentuiltje samengesteld uit lavendel, munt, marjolein en bonekruid kon wonderen doen voor het liefdesleven van oudere heren, zo wist Shakespeare al.
Bonekruid (Satureja hortensis) mocht In de Middeleeuwen niet aangeplant worden in de kloostertuinen om de monniken niet op verkeerde gedachten te brengen. De Latijnse naam komt overigens van Satyrus of Sater, de liefdesgod. In het Grieks betekent Saturion ‘met prikkelende werking op de geslachtsklieren’. Werkt het bonekruid niet echt als afrodisiacum, het zorgt in ieder geval voor een goede vertering.
Werken in de horecasector: 5 veelgestelde vragen
Werken in de horecasector is wereldwijd een dynamische en veelzijdige baan waarbij gastvrijheid, klantgerichtheid en flexibiliteit centraal staan. Horecamedewerkers hebben...
Dit is de top 8 van de hotelscholen in de wereld
Hotelscholen bieden niet alleen sterke academische programma’s, maar ook uitstekende netwerkmogelijkheden, stageplaatsen en connecties met toonaangevende bedrijven in de sector....
Culinaire termen: de 30 meest gebruikte in de keuken
Hier zijn de 30 meest gebruikte Franse culinaire termen in de keuken, inclusief een korte uitleg en een voorbeeld.
De 8 belangrijkste verwachtingen van consumenten in 2025
In 2025 worden de verwachtingen van consumenten bepaald door verschillende belangrijke trends die hun veranderende prioriteiten en waarden weerspiegelen. Enkele...
Pompoenen: soorten, weetjes en 3 unieke recepten
Pompoenen zijn nauw verbonden met verschillende culturele gebruiken waar ze een symbool zijn van de herfst en oogstfeesten zoals Thanksgiving...
Rozemarijn (Rosmarinus Officinalis) was in de oudheid het symbool van de liefdesgodin Aphrodite. Het was ook het belangrijkste ingrediënt in een hongaars drankje “Eau de la reine d’Hongrie”, een liefdesdrankje dat vooral op het einde van de 14de eeuw faam kreeg toen de oude konigin Elisabeth van Hongarije er in slaagde om de veel jongere koning van Polen voor zich te winnen. Recept: 40 gram bloemen en blaadjes van de rozemarijnstruik samen met 10 gram lavendelbloempjes gedurende één maand laten trekken met een alcohol van 40°. Zeven en bewaren op een donkere plaats.
Tijm (Thymus vulgaris) zou iemands verlegenheid kunnen overwinnen. Tijm is in elk geval een goed tonicum dat versterkend en ook kalmerend werkt. Men kan zijn krachten zo beter doseren en beter gebruiken, wat misschien toch wel een afrodisiacum waard is.
Karwij (Carum Carvi) werd vroeger in liefdesdranken vermengd omdat het de huwelijkstrouw zou bevorderen. Het blijkt bovendien de spijsvertering te helpen en het werkt tegen een overdadige lookadem.
De liefdesversterkende kracht van Lavas (Levisticum Officinale), een gewas dat tot de selderfamilie behoort, is af te lezen uit de vele volksnamen zoals Manskracht, Lovage, Liebstockel en Love parsley. En volgens de Italianen verstevigt basilicum de erectie.
Munt wordt dan vooral in Arabische landen beschouwd als een boodschap van liefde of vriendschap. “Bouquet de mento, l’amour vous tento”, zo luidt een gezegde uit het Middellandse Zeegebied.
Maar ook saffraan staat bekend als afrodisiacum. Dit specerij komt van de saffraankrokus en wordt het rode goud genoemd omdat het zo kostbaar is. Het zou de doorbloeding verbeteren wat gunstig is voor de conditie van het mannelijk geslachtsorgaan. Daarnaast stimuleert saffraan de erogene zones van de vrouw. Om die reden voegde Cleopatra saffraan toe aan haar fameuze baden. Het gaf haar ook de mysterieuze gouden gloed die we van haar beeltenis kennen.
Hotel-Restaurant De Kommel
Weilandshof
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN, CATERINGBEDRIJVEN EN FEESTLOCATIES.
Ook je horecazaak, cateringbedrijf of feestlocatie in deze carrousel? Word Community Partner zonder kosten. KLIK HIER.
Sesam
In een oud Indisch medisch manuscript staat er te lezen “Hoe meer iemand gezuiverde, ontbolsterde sesamkorrels, geweekt in mussebouillon drinkt, des te flinker hij bij het geslachtsverkeer zal zijn”, en “Het poeder van de Ipomea Digitata, gekookt met melk en boter zou een man fit maken voor tien cohabitaties.”
In de befaamde Kamasoetra staat te lezen dat als iemand die sesamkorrels gebruikt, herhaaldelijk geweekt in melk waarin bokketestikels werden gekookt, in staat is honderd vrouwen te bevredigen.
Vlees en gevogelte
Traditioneel worden wild en orgaanvlees zoals niertjes, zwezerik en dergelijke, maar ook merg, dat in het Frans trouwens amourette heet, al eeuwenlang geacht de lust op te wekken. Terwijl duif en fazant wellicht omwille van hun ‘verliefd’ gedrag als afrodisiaca worden aanzien.
Groenten
Ook sommige groenten zoals asperges, selder en artisjok worden als afrodisiaca aanzien. Asperges stimuleren de urinewegen en laten de vermoeidheid van je minnaar verdwijnen. Bovendien is ook de vorm van de asperge stimulerend. Artisjokken worden reeds lang gewaardeerd omdat ze lichaam en geest zouden opwarmen.
Selder heeft, omwille wellicht van zijn gelijkenis met het mannelijke orgaan, wel een zeer krachtige reputatie als afrodisiacum en vindt men in haast alle culturen van de oudheid tot nu terug. Spreekwoorden zoals “Si l’homme savait l’effet du céleri, il en remplirait son courtil” en “Si la femme savait que le céleri vaut à l’homme, elle en irait chercher jusqu’a Rome”, zijn in dat verband veelbetekenend. In Rome was de selder trouwens het symbool voor sommige bordelen.
Paddenstoelen: van champignon tot cantharel
Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The...
Jonge ui, dé smaakmaker van je lentegerechten
Samen met Frank Fol – The Vegetables Chef® – besteedt Horeca Webzine extra aandacht aan de basis van onze voeding...
Pastinaak, voor ons geen ‘vergeten groente’ meer
Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The...
Een geval apart is de brandnetel. De Romeinse dichter Ovidius gebruikte in zijn Ars Amandi de zaadjes van brandnetel in zijn liefdesdrankje. Terwijl zijn collega-dichter Petronius het aanraadde voor de seksuele stimulatie van ‘oude bokken die nog wel een groen blaadje lusten’ : ze dienden zich vóór de liefdesstrijd onder de gordel te geselen met brandnetels.
Ook de Franse kruidengenezer Mességué vertelt het verhaal van een al iets oudere vriend die zich, telkens hij zich klaarmaakte voor de jacht, eerst in zijn blootje in de brandnetels ging rollen om bepaalde levensgeesten weer op te wekken… Vast staat dat een dergelijke behandeling de huiddoorbloeding stimuleert.
Brandnetel is wel rijk aan vitamine A en C en aan verschillende mineralen (zoals ijzer, magnesium, mangaan, kalium, enz.) De jonge topjes kunnen in de keuken gebruikt worden in slaatjes, soep of als groente ter vervanging van b.v. spinazie. Denk er ook aan om er infusies mee te maken.
Alcoholische dranken
Ook champagne, absinthlikeuren (Pernod, Ricard Pastis,…) en diverse andere alcoholische drankjes werden en worden nog steeds als stimulerend beschouwd.
In Frankrijk bestond vroeger zelfs een soort brandewijn met een adder erin, ‘Aqua vipere’, dat als aphrodisiacum werd verkocht. En in Luxemburg wordt aan de Maitrank (witte wijn met bloempjes van lievevrouwbedstro) bijzondere krachten toegekend. Het zal je misschien zijn opgevallen dat het hier meestal om nogal exclusieve en vaak zeer dure ingrediënten gaat, een element dat misschien wel heeft bijgedragen tot hun lustopwekkende reputatie.
“Al die zogezegd liefdesopwekkende dranken zijn niet in staat om van een blinde een ziener te maken,” zo schreef de Franse gastronoom Curnonsky,“maar voor mensen met zwakke ogen bestaan er toch ook brilleglazen.”
Alcohol neemt remmingen wel weg en doet ons vrijer voelen, en de bloedcirculatie wordt erdoor gestimuleerd. Maar overdaad schaadt, want teveel alcohol heeft een averechts effect.
Anafrodisiaca
Er bestaan niet alleen planten met een zogenaamd stimulerende werking, maar ook planten met een tegengesteld effect, de anafrodisiaca. Postelein bijvoorbeeld zou volgens de folklore de wellustige dromen en gedachten doen verdwijnen.
Ook knoflook heeft, vooral omwille van de geur, een eerder kwalijke reputatie… tenzij men er alletwee van eet, want de gunstige effecten van knoflook zijn wel bekend. Het bevordert de bloedcirculatie en wordt beschouwd als een tonicum. Een lookgerecht voor twee zou dus niet echt te ontraden zijn.
Mening van Dr. Paul Van Den Bon
“Of al bovenstaande afrodisiaca echt een fysiologische werking hebben, valt ten zeerste te betwijfelen. Tot nu toe kon van geen enkel afrodisiacum dat in de loop der eeuwen werd beschreven, een objectieve farmacologische werking worden aangetoond. Indien er een echt werkzaam afrodisiacum zou bestaan, dan zouden er waarschijnlijk heel wat mensen sterven aan uitputting.”
Overigens is het opvallend dat de afrodisiaca een bijna exclusieve mannelijke aangelegenheid blijken te zijn. Dat is op zich misschien al veel betekenend.
Aangezien (mannelijke) impotentie echter vaak een psychische oorzaak heeft – de potentie zit immers dikwijls niet in de onderbuik maar eerder in het hoofd – kunnen bepaalde ingrediënten waarvan men denkt dat ze potentiebevorderend zijn, soms wel helpen. Placebo-effect heet dat dan.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bronnen: Wikipedia, Oestercompagnie, Culinaire Kalender, Gezondheid.be