Nu het alcoholplan eerder deze week goedgekeurd is door de federale en deelstaatregeringen waarbij de horeca gratis water gaat moeten aanbieden om alcoholmisbruik tegen te gaan, is er nu ook een aanpassing aan het terreurplan goedgekeurd. In het plan staat dat alle keukenmessen vanaf 5 april een afgeronde punt moeten hebben. Controle zal intensief uitgevoerd worden door het FAVV en Economische zaken. Onze partner Chef & Knife is dan ook dit weekend volop in de weer om alle messen die hij least aan horeca en hotelscholen aan te passen. Je kan het volgen via live-stream en er terecht voor raad als je zelf je messen wenst aan te passen.
Update 2 april: dit is een aprilgrap
Alcoholplan
Het alcoholplan dat eerder deze week door de federale en deelstaatregeringen is goedgekeurd, stuit op veel kritiek. Het ontwerp bestaat uit 75 verschillende maatregelen die schadelijk alcoholgebruik moeten tegengaan.
Een opvallende nieuwkomer: gratis water in restaurants en cafés waar alcohol geschonken wordt. “Maar gratis bestaat niet”, klinkt het bij Horeca Vlaanderen.
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
75 acties
Van geen alcohol meer in automaten tot strengere regels rond alcoholreclame voor minderjarigen. Het zijn enkele voorbeelden van maatregelen uit het nieuwe interfederaal alcoholplan dat gisteren werd goedgekeurd. Het plan, waar maar liefst 15 jaar aan gewerkt is, beschrijft 75 acties voor de komende drie jaar.
“Dit was absoluut noodzakelijk gezien de enorme maatschappelijke impact van alcohol, in het bijzonder op de gezondheid”, aldus minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (Vooruit) in een persbericht. “Maar het werk is nog niet volledig af. Het ontwerp dient als startpunt en moet de komende jaren nog in de praktijk worden omgezet.”
Asperges, het witte goud dat 10 jaar op hetzelfde veld wordt geteeld
Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The...
Met deze 10 tips maak je een perfecte menukaart op
Geloof het of niet, maar je menukaart is een niet te missen tool voor je restaurantmarketing.
Gastvrij NEE! zeggen doe je met deze 10 tips
Een NEE! is soms onvermijdelijk of gewoon noodzakelijk. Maar het duidelijk zeggen, zonder dat de klant het gevoel heeft dat...
Dit is software die je horecazaak écht vooruit helpt in 2023
Software in jouw horecazaak? Je bent toch horecaondernemer, geen IT’er. Klopt! Maar dat neemt niet weg dat horeca software jouw...
Ook brouwers hebben bedenkingen
“We vinden het een goede zaak dat er werk is gemaakt van een alcoholbeleid dat alcoholmisbruik, in zijn verschillende facetten, wil aanpakken”, zegt Krishan Maudgal, directeur van vzw Belgische Brouwers.
De brouwers scharen zich al jaren achter de strijd tegen alcoholmisbruik, maar ook zij hebben hun bedenkingen. Vooral de strengere reclameregels worden niet gesmaakt. “Het zelfregulerende kader voor alcoholreclame werkt goed en is effectief. We zien geen enkele reden waarom dit zou moeten worden vervangen”, klinkt het.
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Terreurplan
De federale gerechtelijke politie heeft eerder deze week in totaal 8 mensen opgepakt die mogelijk betrokken zijn bij de voorbereidingen voor een terreuraanslag in ons land. Een van de verdachten is een geradicaliseerde jongeman die al eerder werd opgepakt bij vergelijkbare voorbereidingen. Tijdens de huiszoekingen vond de politie ook messen in de keuken.
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft intussen woorden van lof voor de veiligheids- en inlichtingendiensten en het federaal parket.
Het OCAD, het overheidsorgaan dat de terreurdreiging in ons land opvolgt, liet weten dat het algemeen dreigingsniveau op 2 blijft, omdat het ernaar uitziet dat de diensten alles goed onder controle hebben op dit moment. Maar de situatie wordt uiteraard op de voet gevolgd.
De topministers hielden in dit kader gisterenavond een spoedvergadering om een aantal zaken aan het terreurplan aan te passen, zoals het gebruik en het bezit van messen met een lemmet groter dan 4 centimeter.

Messen met afgeronde punten
Eén van de belangrijkste punten die werden beslist, treft alweer de horeca. Vanaf 5 april moeten namelijk alle keukenmessen met een lemmet groter dan 4 cm een afgeronde punt hebben. Controle zal intensief uitgevoerd worden door het FAVV en de Algemene Directie Economische Inspectie.
“Absurd”, klinkt het bij onze partner Chef & Knife Belgium, “enkel broodmessen, superslicers en zalm- of hammessen hebben afgeronde punten. De scherpe punt wegnemen van keukenmessen om vlees, vis of groenten mee te versnijden, is alsof de alcohol uit wijn en bier halen.”
“Plichtsbewust zijn we hier in ons atelier al volop bezig met alle messen die we leasen en in de winkel te Brakel in stock hebben, aan te passen. Het wordt dag en nachtwerk, want de overheid heeft heel speciale slijpregels opgelegd.”
“Ook het ophalen van alle leasingmessen bij onze horecaklanten en hotelscholen is geen evidentie, vooral nu niet met de Ronde van Vlaanderen die in onze regio passeert”, aldus Brecht Loterman, zaakvoerder van Chef & Knife.
“Je kan ons via live-stream aan het werk zien, en we geven ook gratis raad als je zelf je messen wenst aan te passen.”

Gepaneerde dikke asperges met spekpoeder, bieslook, rode ui en sherrysaus
Asperges dienen voor het bereiden voldoende geschild te worden. Dit kan gedaan worden met een speciaal aspergemesje of met een...
Open ravioli met varkenstong, varkenspoot en mix van paddenstoelen
Varkenspoot en varkenstong zijn echt ouderwetse ambachtelijke stukken vlees die Francesca Sterckx heel graag verwerkt tot een gastronomische hoogstandjes. Ze is...
Goulash van rund
Goulash of goelasj is de Hongaarse nationale schotel en is een soep. De sterk ingedikte variant zoals dit recept is...
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bronnen: VRT.be (alcoholplan) , Chef & Knife Belgium (messen)