Na gratis water, nu ook afgeronde messen in de horeca verplicht vanaf 5 april

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.251 abonnees.

water messen (2)

Nu het alcoholplan eerder deze week goedgekeurd is door de federale en deelstaatregeringen waarbij de horeca gratis water gaat moeten aanbieden om alcoholmisbruik tegen te gaan, is er nu ook een aanpassing aan het terreurplan goedgekeurd. In het plan staat dat alle keukenmessen vanaf 5 april een afgeronde punt moeten hebben. Controle zal intensief uitgevoerd worden door het FAVV en Economische zaken. Onze partner Chef & Knife is dan ook dit weekend volop in de weer om alle messen die hij least aan horeca en hotelscholen aan te passen. Je kan het volgen via live-stream en er terecht voor raad als je zelf je messen wenst aan te passen.  

Update 2 april: dit is een aprilgrap

Alcoholplan

Het alcoholplan dat eerder deze week door de federale en deelstaatregeringen is goedgekeurd, stuit op veel kritiek. Het ontwerp bestaat uit 75 verschillende maatregelen die schadelijk alcoholgebruik moeten tegengaan.

Een opvallende nieuwkomer: gratis water in restaurants en cafés waar alcohol geschonken wordt. “Maar gratis bestaat niet”, klinkt het bij Horeca Vlaanderen.

75 acties

Van geen alcohol meer in automaten tot strengere regels rond alcoholreclame voor minderjarigen. Het zijn enkele voorbeelden van maatregelen uit het nieuwe interfederaal alcoholplan dat gisteren werd goedgekeurd. Het plan, waar maar liefst 15 jaar aan gewerkt is, beschrijft 75 acties voor de komende drie jaar.

 “Dit was absoluut noodzakelijk gezien de enorme maatschappelijke impact van alcohol, in het bijzonder op de gezondheid”, aldus minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (Vooruit) in een persbericht. “Maar het werk is nog niet volledig af. Het ontwerp dient als startpunt en moet de komende jaren nog in de praktijk worden omgezet.”

Ook brouwers hebben bedenkingen 

“We vinden het een goede zaak dat er werk is gemaakt van een alcoholbeleid dat alcoholmisbruik, in zijn verschillende facetten, wil aanpakken”, zegt Krishan Maudgal, directeur van vzw Belgische Brouwers.

De brouwers scharen zich al jaren achter de strijd tegen alcoholmisbruik, maar ook zij hebben hun bedenkingen. Vooral de strengere reclameregels worden niet gesmaakt. “Het zelfregulerende kader voor alcoholreclame werkt goed en is effectief. We zien geen enkele reden waarom dit zou moeten worden vervangen”, klinkt het. 

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Terreurplan

De federale gerechtelijke politie heeft eerder deze week in totaal 8 mensen opgepakt die mogelijk betrokken zijn bij de voorbereidingen voor een terreuraanslag in ons land. Een van de verdachten is een geradicaliseerde jongeman die al eerder werd opgepakt bij vergelijkbare voorbereidingen. Tijdens de huiszoekingen vond de politie ook messen in de keuken. 

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft intussen woorden van lof voor de veiligheids- en inlichtingendiensten en het federaal parket.  

Het OCAD, het overheidsorgaan dat de terreurdreiging in ons land opvolgt, liet weten dat het algemeen dreigingsniveau op 2 blijft, omdat het ernaar uitziet dat de diensten alles goed onder controle hebben op dit moment. Maar de situatie wordt uiteraard op de voet gevolgd.

De topministers hielden in dit kader gisterenavond een spoedvergadering om een aantal zaken aan het terreurplan aan te passen, zoals het gebruik en het bezit van messen met een lemmet groter dan 4 centimeter. 

afgeronde punt chef & knife belgium
Zo gaan de keukenmessen er vanaf 5 april 2023 moeten uitzien.

Messen met afgeronde punten

Eén van de belangrijkste punten die werden beslist, treft alweer de horeca. Vanaf 5 april moeten namelijk alle keukenmessen met een lemmet groter dan 4 cm een afgeronde punt hebben. Controle zal intensief uitgevoerd worden door het FAVV en de Algemene Directie Economische Inspectie.

“Absurd”, klinkt het bij onze partner Chef & Knife Belgium, “enkel broodmessen, superslicers en zalm- of hammessen hebben afgeronde punten. De scherpe punt wegnemen van keukenmessen om vlees, vis of groenten mee te versnijden, is alsof de alcohol uit wijn en bier halen.” 

“Plichtsbewust zijn we hier in ons atelier al volop bezig met alle messen die we leasen en in de winkel te Brakel in stock hebben, aan te passen. Het wordt dag en nachtwerk, want de overheid heeft heel speciale slijpregels opgelegd.” 

“Ook het ophalen van alle leasingmessen bij onze horecaklanten en hotelscholen is geen evidentie, vooral nu niet met de Ronde van Vlaanderen die in onze regio passeert”, aldus Brecht Loterman, zaakvoerder van Chef & Knife.

“Je kan ons via live-stream aan het werk zien, en we geven ook gratis raad als je zelf je messen wenst aan te passen.”       

messen mes slijpen chef and knife belgium

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bronnen: VRT.be (alcoholplan) , Chef & Knife Belgium (messen) 

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights