Op 24 februari vieren we ieder jaar de barkeeper, één van de oudste beroepen in de wereld. Was barkeepen nog al te vaak een tweede beroep of overgangswerk voor studenten, de kijk op barkeeping of bartending als carrière is de laatste decennia echter over de hele wereld veranderd. Barkeeper is dankzij de ‘European Bartender School’ en de vele opleidingen een beroep geworden door keuze in plaats van uit noodzaak.
Barkeeper
Een barkeeper, tapper of schenker, bij vrouwen soms barmeid, barmeisje of barjuffrouw genoemd, is iemand die als beroep achter de toog van een café, club of restaurant staat en dranken maakt of inschenkt voor de gasten.
Een barkeeper-assistent wordt een barback genoemd. Een barkeeper die koffiedranken bereidt in een koffiebar wordt een barista genoemd. Wanneer de barkeeper ook eigenaar of uitbater is van de drink- of eetgelegenheid, spreekt men traditioneel van de waard, herbergier of in Vlaanderen van de cafébaas.
Een barkeeper staat doorgaans in voor de bevoorrading van de bar. In tegenstelling tot kelners, die de gasten aan tafel bedienen, werkt de barman van achter de toog. Het werk van een barman wordt barkeepen genoemd.
Geschiedenis
Hoewel barkeeping door de eeuwen heen een beroep met een lage reputatie was, moeten we toegeven dat het succes van onze feesten door de geschiedenis heen grotendeels te danken is aan barkeepers.
De pioniers van barkeeping als een serieus beroep verschenen in de 19e eeuw. “Professor” Jerry Thomas vestigde het imago van de barman als een creatieve professional. Harry Johnson schreef een bartending-handleiding en richtte het eerste adviesbureau op voor barkeeping.
Vrouwen
Aan het begin van de 20ste eeuw waren iets minder dan de helft van de barkeepers in Londen vrouwen, zoals Ada Coleman. ‘Barmaiden’, zoals ze werden genoemd, waren meestal de dochters van handelaars of monteurs of, incidenteel, jonge vrouwen uit de ‘betere’ klassen die om één of andere redenen zichzelf moesten beredden.
Barkeepers hebben door de jaren heen ook de steeds evoluerende drankenindustrie gevormd met nieuwe trends, innovatieve en obscure cocktailrecepten of met hedendaagse milieuvriendelijke oplossingen.
Overgangsberoep
Barkeepen was en is jammer genoeg nog al te vaak een tweede beroep, of overgangswerk voor studenten om klantervaring op te doen of om geld te besparen voor universitaire studies. De reden hiervoor is dat barkeeprs in ‘fooi’-landen zoals Canada en de Verenigde Staten veel geld kunnen verdienen met hun tips.
Carrière
De kijk op barkeeping of bartending als carrière is de laatste decennia echter over de hele wereld veranderd, en is het beroep geworden door keuze in plaats van uit noodzaak. Barkeeping omvat gespecialiseerd onderwijs; de European Bartender School is actief in 23 landen.
De barkeeper is dus gegroeid vanuit een ‘job’ naar een creatieve carrièregedreven persoonlijkheid met een sterke arbeidsethos.
Grondwitloof, een iconische groente. Weetjes & 3 recepten
Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The...
Kreeft, langoest en langoustine. Met videorecept van Peter Goossens
Nee, de kreeft is niet de stoere echtgenoot van de slankere langoest! Het zijn heel verschillende schaaldieren. Hier even de...
Jeneverbessen. Met 2 recepten voor jeneverbessensaus bij wild
Het gebruik van de jeneverbessen gaat terug tot de aloude Griekse en Arabische geneeskunde. Jeneverbessen zijn heel gezond en een...
Vulling voor kalkoen en ander gevogelte. Weetjes en 2 recepten
Als je graag aan tradities vasthoudt, zal je waarschijnlijk een kalkoen bereiden voor kerst. En om die een feestelijk tintje...
Ken je deze 4 verschillende keurmerken voor vis en zeevruchten?
Van alle vis en zeevruchten bij de vishandelaar heeft inmiddels de helft een keurmerk. Ken je de verschillen?
European Bartender School
De European Bartender School is ’s werelds grootste school voor bartenders met meer dan 20 jaar ervaring en 28 scholen wereldwijd. De Internationale Bartender Cursus is samengesteld door toonaangevende experts en je leert er binnen 4 weken alle vaardigheden om een zelfverzekerde barkeeper te worden. Ook worden er allerlei cursussen aangeboden om je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Bij EBS leer je niet alleen de kunst van bartending, maar je er ontvangt er ook de ervaring van je leven. Meer dan 50.000 afgestudeerden staan hiervoor garant! Klik hier voor meer info.
Als afgestudeerde van de EBS International Bartender Cursus of de Advanced Bartending Course krijg je na afloop en voor de rest van je professionele carrière gratis toegang tot EBS MatchStaff.
EBS MatchStaff
Via EBS MatchStaff kan je wereldwijd solliciteren voor een baan als barman. Je krijgt binnen ongeveer 7 dagen na het afstuderen toegang tot EBS MatchStaff.
Je kunt met je login-gegevens de nieuwste vacatures bekijken, waar je ook bent. EBS MatchStaff staat vol met toonaangevende locaties waar je kan solliciteren.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bronnen: Wikipedia, World Bartender Day, European Bartender School