Eerste publicatie: 12/12/2022
Voor een geslaagd kerstdiner schijnt een kalkoen zo geschikt te zijn. Maar als je ook vindt dat het vlees nergens naar smaakt en te droog is, dan kan je in 2024 opteren voor een tamme gans.
Inhoudsopgave
Gans op de feestdis
In de Middeleeuwen was een gans bijna net zo veelzijdig als een varken. De veren werden gebruikt voor de pijlen en om mee te schrijven. Ganzenvet was niet alleen een zeer gewaardeerd kookvet, het werd ook gebruikt om leer in te vetten, en als basis voor medicinale zalfjes voor huidaandoeningen en reuma.
Gans kwam met Kerstmis op tafel, maar er waren ook andere dagen waarop speciaal geroosterde gans werd geserveerd, zoals op de dag van St.-Michel (29 september) en met Pinksteren. Op het vasteland van Europa werd op St.-Maarten (11 november) een gebraden gans op tafel gezet.
Vanille Madagascar
Hotel-Restaurant De Kommel
Weilandshof
NOOR & NOOR
The Mastercooks of Belgium
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
Bulles de Princesse
Restaurant Cédric
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
Tamme gans
Een tamme gans is echt anders dan een wilde gans. Soms zijn ze vers te koop. Als je een diepvriesgans hebt gekocht, zal je deze bijtijds moeten ontdooien. Haal hem twee dagen van te voren uit de diepvries, en leg hem in de koelkast. In de buikholte zit een zakje met de nek, lever en nog wat ingewanden van de gans. Deze kan je gebruiken voor de fond van de saus.
Spoel de buikholte met water, dep droog, wrijf in met zout en dep na tien minuten opnieuw droog, en de gans is klaar om te worden gebraden.
Smaak
Gans heeft een volle smaak. Het vet van de gans kan worden uitgesmolten en je kan er de aardappeltjes of andere groenten mee aanstoven.
Kerstgans met kweeperen en druiven
Benodigdheden
- 1 tamme gans van 3 tot 4 kilo
- Voor de vulling: 2 kweeperen – 2 peren – 2 eetlepels fijngehakte peterselie – 1 theelepel fijngehakte salie, bonenkruid, hysop – 2 gehakte teentjes knoflook – 20 tot 30 gepelde ontpitte druiven
- Voor de saus : 1 liter bouillon van slachtafval gans – 1 dl rode wijn – 2 sjalotjes – 1 eetlepel ganzenvet
Wordt er nog kaas geserveerd op restaurant in 2025?
Kaas is een van de meest iconische producten van Europa, met een rijke geschiedenis en een onmiskenbare aanwezigheid in de...
Hoe goed ken jij de Marokkaanse keuken? Quiz met 14 vragen
We weten allemaal wel wat couscous en een tagine is, maar er is meer. Doe de quiz met 14 vragen...
Het ijzerkoekenoproer en -koeken. Recept en geschiedenis vanaf 1770
In Drenthe gaan mensen op nieuwjaarsdag al van oudsher langs de deuren om met elkaar nieuwjaarskoeken en jenever te nuttigen....
“Uvas de la Suerte”: 12 druiven van geluk
"Uvas de la Suerte" of "Druiven van Geluk" is een van de meest unieke en geliefde nieuwjaarstradities in de Spaanse...
Franchising in de horeca rentabel in 2025? Een diepgaande analyse
De horeca blijft een aantrekkelijke sector voor ondernemers, en franchising vormt een populair instapmodel. Maar is het starten van een...
Bereiding
- Bereid de vulling: kook de kweeperen ongeschild een uur in ruim water, laat ze uitlekken en afkoelen. Schil de kweeperen en peren, verwijder de klokhuizen en snij ze in kleine blokjes. Vermeng met de tuinkruiden, knoflook, en de druiven.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vul de gans met de vulling, naai de holte dicht en leg die op een rooster bovenop een ovenplaat. Dat rooster is absoluut noodzakelijk want er komt veel vet en vocht uit de gans.
- Zet de gans op de onderste of op één na onderste richel in de oven.
En verder …
- Bedruip de gans regelmatig met het vet op de ovenplaat.
- Haal de gans uit de oven wanneer die gaar is (voor een gans van 3,5 kilo na 2,5 uur)
- Bedek met aluminiumfolie en laat rusten op een warme plaats.
- Verhit het ganzenvet en bak de gehakte sjalotjes glazig.
- Doe de gezeefde bouillon en rode wijn erbij en laat tot de helft inkoken tot sausdikte.
- Voeg de vulling uit de gans erbij en spijs zonodig met peper, zout en wat kaneel.
- Serveer met aardappeltjes gebakken in ganzenvet en eventueel extra warm fruit.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!