Deze 3 Mastercooks werken elk in een ander landsgedeelte

mastercooks of belgium 34 meesterkoks box bon moments
5/5

Een geheel jaar stelt Horeca Webzine in een reeks van 40 artikels de leden en hun specialiteiten voor van ‘The Mastercooks of Belgium®’, de dynamische en prestigieuze culinaire vereniging van België. Ook in dit artikel stellen we weer drie meesterkoks voor waar je als abonnee een Bon Box Moments kan winnen: Eric Pankert, Seppe Nobels en Christophe Pauly. Drie sterrenchefs die elk in een ander landsgedeelte werken.

The Mastercooks of Belgium®

‘The Mastercooks of Belgium®’ is nog nooit zo dynamisch geweest!  De meest prestigieuze culinaire vereniging van Belgische meesterkoks kwam er in 1980 op initiatief van Pierre Romeyer, samen met o.a. Pierre Wijnants, Jacques Deluc en Roger Souvereyns, de peetvaders van de Belgische keuken. 

Het voorzitterschap werd na Romeyer gedragen door bekende topchefs en meesterkoks zoals Pierrot Fonteyne, Alain Deluc, Guy Van Cauteren, Robert Van Duuren en sinds mei 2012 wordt het gedragen door Frank Fol, De Groentekok.

‘The Mastercooks of Belgium®’ zijn dé ambassadeurs van het Belgisch culinair erfgoed. Meesterkoks toveren elke dag met de fantastische ingrediënten die ons land rijk zijn. Ze zijn het creatieve brein van de landelijke culinaire toekomst en bezorgen elke dag duizenden mensen een onvergetelijke smaakbeleving.

Mastercooks
Naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van de vereniging verscheen in mei 2020 het Masterbook. In het boek komen onder meer interviews met de oprichters, de generatie voorzitters, de Belgische top 3 van meesterkoks en met enkele Young Masters. Op de cover staan alle voorzitters van de vereniging, met Pierrot Fonteyne en Guy Van Cauteren die vorig jaar jammerlijk overleden zijn aan COVID-19. 

Naast de vele activiteiten heeft de vereniging van Belgische meesterkoks ook een eigen TV programma: Z Mastercooks.

Box Bon Moments

Millennials willen vandaag de dag niet nog meer spullen, maar zijn op zoek naar nieuwe (en unieke) ervaringen. Dit is in het voordeel uitgedraaid van de horeca, want de Belg eet meer dan ooit buitenshuis of laat thuis bezorgen. Daardoor kan je met een etentje als cadeau niets fout doen.

De Box Bon Moments van The Mastercooks of Belgium® is daardoor dé ideale cadeaubon voor culinaire fijnproevers en andere bourgondische levensgenieters. Niet zomaar een ongepersonaliseerde zelfafgeprinte bon, maar een gestileerde geschenkverpakking met ingesloten de Mastercook Gids met alle zaken van de meesterkoks. Er zijn drie variaties: €50, €75 en €100.

Binnenkort een cadeau te doen? Klik hier, en bestel een Box Bon Moments. Het wordt je met post opgestuurd. De meesterkoks zorgen voor de rest.

Deze 3 Mastercooks werken elk in een ander landsgedeelte 1

Win een Box Bon Moments

Tussen juli 2020 en eind juni 2021 mag Horeca Webzine 10 Box Bon Moments verloten onder haar abonnees.

Als gratis abonnee van Horeca Webzine ontvang je elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inpirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

En zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je iedere maand kans om een Box Bons Moment ter waarde van €100 te winnen die men kan spenderen bij één van de meer dan 120 meesterkoks.

Mastercooks (Meesterkoks)

Meesterkoks zijn fiere vakmannen die die alleen met topkwaliteit tevreden zijn, respect hebben voor hun team, producenten en leveranciers en hun gasten willen verwennen. Meesterkoks doen er ook alles aan om hun kennis over te dragen aan gemotiveerde medewerkers en de volgende generaties. 

Bekijk hier het charter van de meesterkoks. (PDF)

Meesterkoks hebben dus heel wat gemeen.

Eric Pankert

34-eric-pankert-mastercook

Hotel zur Post vind je in de hoofdstraat van het kleine stadje Sankt Vith. In dit huis met zijn rijke geschiedenis verwelkomen Eric Pankert en echtgenote Carina hun gasten in een hedendaags interieur dat sfeer en klasse uitstraalt. 

Mastercook Eric Pankert serveert zijn gasten een geraffineerde Franse keuken met eigen creatieve toetsen. Na een heerlijke maaltijd nodigen de confortabele en luxueuze kamers uit tot een rustige nacht.

Deze 3 Mastercooks werken elk in een ander landsgedeelte 2

In het lijstje van Meesterkoks is chef Eric Pankert van Zur Post in Sankt Vith een unicum. Hij is immers de enige Duitstalige chef in het gezelschap. Duitstalig jawel maar ook volbloed Belg want hij spreekt vloeiend Frans en Nederlands.

Wat chef Mastercook Eric Pankert ook uitzonderlijk maakt, is dat hij in de voetsporen van zijn vader is gestapt.

Zijn inspiratie voor zijn gerechten haalt hij uit zijn ervaring.

“Het belangrijkste is echter wat ik van mijn vader geleerd heb, namelijk dat de smaak voor alles komt. Ik kijk niet eerst naar de decoratie van het bord. Ik kies eerst een goed stuk vlees of vis en kijk dan welke groenten erbij passen en welke saus”, vertelt de Mastercook die je ook uitnodigt om abonnee te worden van Horeca Webzine om iedere maand tot eind juni 2022 kans te maken op een Box Bon Moments.

Zelf is hij geen voorstander van borden vol met puntjes en poederkes, een ‘dropke’ puree en piepkleine blaadjes. In die zin blijft hij de klassieke keuken trouw maar brengt eigen toetsen aan.

“Ik hou van kruiden en specerijen van overal in de wereld”, besluit de Mastercook.

Deze 3 Mastercooks werken elk in een ander landsgedeelte 3

Seppe Nobels

34-seppe-nobels-mastercook

Mastercook Seppe Nobels is nog maar 38, maar heeft al een opvallende carrière achter de rug. 

Hij kookte zowel voor straatkinderen in de favella’s van Rio de Janeiro, was gastchef in het tempelrestaurant in de verboden stad van Beijing, vergezelde koning Filip en koningin Mathilde in Dehli tijdens hun staatsbezoek in India, kookte voor zowel de G8, als Poetin en Gasparov en was in 2016 hoofdchef van het Tomorrowland Restaurant by Seppe Nobels. 

Hij is ook culinair adviseur van het huis Santa Clara 1728 in Lissabon, dat in Wallpaper werd bekroond tot ‘best new hotel of the world’. 

Toen Mastercook Seppe Nobels zijn restaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen startte was hij pas 27 jaar. 

“Ik was toen nog niet zelfzeker genoeg om een eigen signatuur te brengen. Mijn keuken van toen was een mix van de keuken van Christer Elfving, Wout Bru en mijn vroegere leermeesters. En dat liep vrij goed. Twee jaar later ben ik mezelf in vraag beginnen stellen. Wat ik bracht was niet mijn verhaal”, vertelt de Mastercook die je ook uitnodigt om abonnee te worden van Horeca Webzine om iedere maand tot eind juni 2022 kans te maken op een Box Bon Moments.

Voor Seppe Nobels is de omgeving waarin hij leeft erg belangrijk en dat wilde hij in zijn gerechten terugzien. Hij wilde zijn gerechten tot de essentie brengen waarbij hij ook rekening wou houden met de ecologische voetafdruk. 

“Ik had enkele goede gesprekken met mijn zakenpartners die me carte blanche gaven. Ondernemer Christian Salez die in de raad van bestuur zetelt, zag welke richting ik uit wilde gaan en bracht me in contact met zijn goede vriend Frank Fol”, aldus de Mastercook.

Op korte tijd kreeg Seppe Nobels de juiste mensen op zijn pad die een grote rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van zijn eigen keuken. Frank Fol zorgde voor advies en ondersteuning.

“Dat is snel geëvolueerd naar een vriendschap en een gemeenschappelijke passie. Het was ook een bijzondere ervaring. Frank Fol was al een icoon voor mij toen ik 16 jaar was en zijn eerste kookboek kocht. Toen ik op school zat was het niet realistisch dat ik ooit contact met hem zou hebben. En zie …”, besluit de Mastercook die in 2021 ook een groene Michelinster binnenhaalde.

34-seppe-nobels-mastercook-graanmarkt-gerecht

Christophe Pauly

christophe-pauly-3

In 2016 vervoegde Christophe Pauly, chef/eigenaar van het restaurant ‘Le Coq aux Champs’ de rangen van de ‘The Mastercooks of Belgium’. Het is een plaats die hij verdient, want in enkele jaren tijd groeide zijn restaurant, in de provincie Luik, uit tot een van de meest verleidelijke hedendaagse culinaire pleisterplaatsen van Wallonië.

In 2021 werd door Gault&Millau bekroond tot verkozen tot Chef van het Jaar.

Coqauxchamps-Chef2021-ChristophePauly

Om het vak te leren ging hij naar de hotelschool van Spa, maar dat heeft maar twee jaar geduurd.

“De producten waarmee we moesten werken waren weinig aantrekkelijk. Ik heb er met mijn ouders over gepraat en die waren het met mij eens dat ik beter de hotelschool kon verlaten en zou kiezen voor een leeropleiding”, vertelt de Mastercook die je ook uitnodigt om abonnee te worden van Horeca Webzine om iedere maand tot eind juni 2022 kans te maken op een Box Bon Moments.

“Mijn eerste leerstage volgde ik in de Pré Mondain, bij Daniel Van Lint in Somme-Leuze (nu Le Fou est Belge). Daarna ben ik bij Eric Martin in Lavaux-Ste-Anne in de leer gegaan, net zoals bij Daniel van Lint gedurende drie jaar.”

“Daarna ben ik naar Frankrijk getrokken waar ik anderhalf jaar bij Troisgros heb gewerkt. De volgende ervaring was bij René Mathieu in de ‘Capucin Gourmand’ waar hij toen chef was. Daarna is hij naar Luxemburg vertrokken naar Château de Bourglinster waar hij nog steeds aan het werk is.”

Dat is heel eenvoudig, hoe verder ik ga in dit vak, hoe meer ik probeer te schrappen en he minder ik probeer toe te voegen. Koks zoals Alain Passart of Pascal Barbot dagen me uit : hun keuken lijkt eenvoduig maar is dat helemaal niet. Ik heb er geen schrik van om weinig op het bord te leggen : eenvoudig en puur wil niet zeggen ouderwets en uitgekleed. En hoe verder ik ga hoe meer ik vaststel dan men dikwijls dingen op het bord legt om te tonen wat men kan.

“Mij interesseert het om vooral het hoofdproduct naar voor te brengen. Zonder te vergeten dat er altijd nood is aan andere ingrediënten, zonder echter te overladen. Je moet altijd vermijden om tot een verzadiging te komen met te veel dingen op het bord.”

“Ik wil geen assemblagekeuken brengen maar komen tot een osmose tussen de ingrediënten. Het komt er op neer om alles wat een goed gerecht maakt in de hand te houden : zowel de texturen, de gaartijden, de temperaturen en uiteraard, de herkomst van het product”, besluit de Mastercook.

34-christophe-pauly-mastercook-team

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je van 14 januari tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights