Ook deze 3 Mastercooks hebben niet zo’n gewoon parcours

mastercooks of belgium 33 meesterkoks box bon moments
5/5

Een geheel jaar stelt Horeca Webzine in een reeks van 40 artikels de leden en hun specialiteiten voor van ‘The Mastercooks of Belgium®’, de dynamische en prestigieuze culinaire vereniging van België. Ook in dit artikel stellen we weer drie meesterkoks voor waar je als abonnee een Bon Box Moments kan winnen: Eddy Münster, Ingrid Neven en Dirk Myny. Drie chefs met niet zo’n gewoon parcours.

The Mastercooks of Belgium®

‘The Mastercooks of Belgium®’ is nog nooit zo dynamisch geweest!  De meest prestigieuze culinaire vereniging van Belgische meesterkoks kwam er in 1980 op initiatief van Pierre Romeyer, samen met o.a. Pierre Wijnants, Jacques Deluc en Roger Souvereyns, de peetvaders van de Belgische keuken. 

Het voorzitterschap werd na Romeyer gedragen door bekende topchefs en meesterkoks zoals Pierrot Fonteyne, Alain Deluc, Guy Van Cauteren, Robert Van Duuren en sinds mei 2012 wordt het gedragen door Frank Fol, De Groentekok.

‘The Mastercooks of Belgium®’ zijn dé ambassadeurs van het Belgisch culinair erfgoed. Meesterkoks toveren elke dag met de fantastische ingrediënten die ons land rijk zijn. Ze zijn het creatieve brein van de landelijke culinaire toekomst en bezorgen elke dag duizenden mensen een onvergetelijke smaakbeleving.

Mastercooks
Naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van de vereniging verscheen in mei 2020 het Masterbook. In het boek komen onder meer interviews met de oprichters, de generatie voorzitters, de Belgische top 3 van meesterkoks en met enkele Young Masters. Op de cover staan alle voorzitters van de vereniging, met Pierrot Fonteyne en Guy Van Cauteren die vorig jaar jammerlijk overleden zijn aan COVID-19. 

Naast de vele activiteiten heeft de vereniging van Belgische meesterkoks ook een eigen TV programma: Z Mastercooks.

Box Bon Moments

Millennials willen vandaag de dag niet nog meer spullen, maar zijn op zoek naar nieuwe (en unieke) ervaringen. Dit is in het voordeel uitgedraaid van de horeca, want de Belg eet meer dan ooit buitenshuis of laat thuis bezorgen. Daardoor kan je met een etentje als cadeau niets fout doen.

De Box Bon Moments van The Mastercooks of Belgium® is daardoor dé ideale cadeaubon voor culinaire fijnproevers en andere bourgondische levensgenieters. Niet zomaar een ongepersonaliseerde zelfafgeprinte bon, maar een gestileerde geschenkverpakking met ingesloten de Mastercook Gids met alle zaken van de meesterkoks. Er zijn drie variaties: €50, €75 en €100.

Binnenkort een cadeau te doen? Klik hier, en bestel een Box Bon Moments. Het wordt je met post opgestuurd. De meesterkoks zorgen voor de rest.

Ook deze 3 Mastercooks hebben niet zo'n gewoon parcours 1

Win een Box Bon Moments

Tussen juli 2020 en eind juni 2021 mag Horeca Webzine 10 Box Bon Moments verloten onder haar abonnees.

Als gratis abonnee van Horeca Webzine ontvang je elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inpirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

En zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je iedere maand kans om een Box Bons Moment ter waarde van €100 te winnen die men kan spenderen bij één van de meer dan 120 meesterkoks.

Mastercooks (Meesterkoks)

Meesterkoks zijn fiere vakmannen die die alleen met topkwaliteit tevreden zijn, respect hebben voor hun team, producenten en leveranciers en hun gasten willen verwennen. Meesterkoks doen er ook alles aan om hun kennis over te dragen aan gemotiveerde medewerkers en de volgende generaties. 

Bekijk hier het charter van de meesterkoks. (PDF)

Meesterkoks hebben dus heel wat gemeen.

Eddy Münster

eddy munster mastercook

Mastercook Eddy Münster is sinds mei 2014 een van de nieuwe Mastercooks. Zijn parcours is vrij ongebruikelijk. Hij volgde hotelschool in de Ceria, werkte een tijdlang als kok en startte dan met Wine in the City, een wijnwinkel in Jette.

Daar keerde hij terug naar zijn eerste liefde. Naast de verkoop van een mooi assortiment wijnen van kleine domeinen kan je er immers ook uitgebreid tafelen.

De mastercook heeft zijn vorming gehad aan het Ceria waar hij in 1991 afstudeerde. Daarna werkte hij een paar jaar in verschillende restaurants zoals bij Jean-Pierre Bruneau, la Maison du boeuf (Hiltonhotel), Trèfle à 4, la Roue d’Or en in les Capucines.

In 1993 opende hij zijn eerste restaurant Le Petit Sauvage in Elsene, en nam ook Le Bobbenotj in Anderlecht over. Le Petit Sauvage verkochtte hij in 2001 toen zijn eerste zoon werd geboren en le Bobbenotje in 2003, bij de geboorte van zijn tweede zoon.

“Daarna ben ik verdeler van wereldwijn geweest. Tot in 2006. Dat was een job met uren die gemakkelijker aan een familieleven waren aan te passen. Ik heb me toen ook beziggehouden met de wijn en spijs combinatie voor de Jongerenweek die door de Meesterkoks werd georganiseerd”, vertelt de Mastercook die je ook uitnodigt om abonnee te worden van Horeca Webzine om iedere maand tot eind juni 2022 kans te maken op een Box Bon Moments.

In 2006 opende hij Wine in the City, een wijnwinkel op het Koningin Astridplein in Jette, beter gekend als de Place du Miroir. Daar was nog geen enkele wijnwinkel van dit soort.

Kaas, kleine gerechtjes en fijne vleeswaren als hapjes bij de wijndegustaties. Beetje bij beetje kwam het idee om proefavonden te organiseren en het is nu uitgegroeid tot restaurant met eetzaal in de winkel.  

Eddy-Münster-Wine-in-the-City-2

Ingrid Neven

Ingrid_Neven-mastercook

Mastercook Ingrid Neven is een no-nonsens dame die al 20 jaar met veel creativiteit en talent kookt voor de gasten van het Antwerpse restaurant Pazzo.

Vier jaar geleden nam ze het restaurant samen met haar zakenpartner Tom d’Hooghe over. Van kok in dienst naar zaakvoerder/kok was een hele stap, maar haar keuken blijft dezelfde.

Mastercook Ingrid Neven kiest voor eenvoud in de bereidingen en respect voor de producten. Aan technische hoogstandjes en ‘poespas’ heeft ze lak. 

Grote voorbeelden zijn haar moeder die slager is van opleiding en als varkenskweekster slachtte ze steeds zelf de varkentjes voor eigen consumptie. Zo is haar liefde voor het koken met lekkere producten ontstaan.

Na haar opleiding aan de hotelschool in Herk-de-Stad is ze gaan werken in Château Neercanne.

“Van chef Hans Snijders heb ik enorm veel geleerd. Ik ben er drie jaar gebleven.”

“En dan is er natuurlijk nog William Wouters bij wie ik 20 jaar geleden in dienst kwam. Hij heeft me de kans gegeven om mee in het avontuur Pazzo te stappen. Zeker in het begin, toen ik nog geen ervaring had, heeft hij me gesteund en gestuurd”, vertelt de Mastercook die je ook uitnodigt om abonnee te worden van Horeca Webzine om iedere maand tot eind juni 2022 kans te maken op een Box Bon Moments.

In de 20 jaar dat Ingrid Neven kookt heeft ze haar keuken kunnen verfijnen. Hoewel er nog aardig wat klassiekers van bij de start opstaan zoals de tempura van gamba’s. Ook de truffelgerechten horen bij de signatuurbereidingen van Pazzo

In elk geval mag het nooit te ingewikkeld worden voor Igrid.

“Door terug naar de eenvoud te gaan zijn we terug hip geworden. Bovendien zijn teveel ingrediënten op het bord niet werkbaar. Er moet een duidelijk verschil zijn tussen het hoofdproduct en de bijproducten”, besluit de Mastercook.

Dirk Myny

dirk-myny-mastercook

Les Brigittines is een sfeervolle bristo/restaurant in het hartje van Brussel, onder de schaduw van het Justitiepaleis.  Het indrukwekkende Art-Nouveau kader en de statige houten bar zorgen voor een nostalgische sfeer.

Mastercook Dirk Myny serveert zijn gasten er authentieke evergreens zoals fricassee van konijn, varkenspoot, kalfswangetjes, steak tartaar,… Gerechten die je steeds minder vaak op menukaarten aantreft.

Dirk Myny komt helemaal niet uit een horecafamilie. Zijn moeder kookte gewoon goed. Wellicht heeft hij de microbe gekregen van zijn grootmoeder langs moeders kant. Zijn grootvader was mijnwerker.

Ze hadden een grote tuin en zijn grootmoeder kweekte daarin alle groenten die het gezin nodig had. Ze bakte zelf brood, maakte confituur,… Misschien hebben de geuren in haar keuken en de groentetuin van zijn grootouders hem wel op weg gezet.

“Ik heb nooit getwijfeld over wat ik zou worden. Reeds als kind wist ik het wat ik wou worden: kok. Ik volgde mijn opleiding aan de hotelschool in Wemmel en in de weekends ging ik werken in restaurants.”

“Na mijn opleiding werkte ik eerst drie jaar bij Eddy Van Maele, dan twee bij Guy Van Cauteren en tenslotte anderhalf jaar bij Michel Bleys. Daarna heb ik Les Brigittines opgestart”, besluit de Mastercook die je ook uitnodigt om abonnee te worden van Horeca Webzine om iedere maand tot eind juni 2022 kans te maken op een Box Bon Moments.

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je van 14 januari tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights